Порошенко вважає, що потрібно збільшити податки для багатих — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко вважає, що потрібно збільшити податки для багатих

3342
Збільшення розриву між багатими і бідними в світі не залишає альтернативи зростанню оподаткування багатих, вважає український бізнесмен, екс-міністр закордонних справ Петро Порошенко, який донедавна також очолював раду Національного банку України.
"В Україні для цього є всі необхідні передумови і мотивації, немає політичної волі. Я думаю, вона з'явиться", - сказав він журналістам у Давосі в кулуарах 5-го круглого столу з благодійності, організованого Фондом Віктора Пінчука.
"Треба вводити податок на майно, потрібно робити в цих умовах прогресивну шкалу (податку на доходи фізичних осіб)", - додав бізнесмен, закликавши не спрощувати цю тему введенням лише якогось одного заходу.
На його думку, одна лише благодійність не допоможе скоротити існуючий розрив між багатими і бідними. "Благодійність - тільки маленька частина того, що сьогодні може робити світ в рамках глобального реформування соціальних відносин у капіталістичному суспільстві", - сказав Порошенко, зазначивши, що на Всесвітньому економічному форумі в Давосі вперше питання соціальні стали навіть гострішими від економічних.
У той же час бізнесмен підкреслив, що кроки у зростанні оподаткування багатих повинні бути зваженими. "Потрібно скорочувати розрив між багатими і бідними, але при цьому всьому не дати піти фінансовим потокам у тінь", - зазначив Порошенко.
Як повідомлялося, в кінці 2011 року віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко запропонував ввести податок на багатство, що передбачає, у тому числі збільшення верхньої ставки податку на доходи фізичних осіб з 17% до 20%, а днями прем'єр-міністр Микола Азаров висловився за збільшення цієї планки до 30-35%.
В Україні тривалий час діяла п'ятиступінчаста шкала прибуткового податку від 10% до 40%, при цьому ставка в 40% застосовувалася до сум понад 1700 гривень. З 2004 року була введена єдина ставка податку: перші три роки вона становила 13%, потім була збільшена до 15%.
Податковий кодекс з 2011 року підвищив для доходів, що перевищують 15 мінімальних зарплат (близько 15 тисяч гривень на місяць), ставку податку до 17%. При цьому доходи понад цю суму не обкладаються внесками до фондів соцстраху з, що досягають 37-38%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас