Астероїд розміром з автобус пролетів недалеко від Землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астероїд розміром з автобус пролетів недалеко від Землі

55
Астероїд 2012 BX34 розміром 19х6 метрів пройшов на відстані близько 60 тис. кілометрів від Землі, повідомляє BBC.
За словами експертів, у недалекому минулому ніколи ще астероїд так небезпечно не зближувався з нашою планетою.
Останній раз цей об'єкт наближався до Землі в 1959 р. Тоді астероїд пройшов набагато вище орбіти.
"Це було на межі зіткнення. Це приблизно одна шоста відстані від Землі до Місяця", - сказав Гарет Вільямс, заступник директора Американського центру вивчення малих планет.
Вчений пояснив, що через крихітні, за космічними мірками, розміри небесний об'єкт міг бути виявлений тільки в безпосередній близькості від Землі.
Втім, за словами Вільямса, навіть в разі зіткнення з Землею такий астероїд навряд чи становив небезпеку, оскільки основна частина його згоріла б ще при вході в атмосферу.
Астероїд був виявлений у середу, 25 січня, учасниками американського огляду Catalina Sky Survey, головне завдання якого полягає в пошуку малих тіл Сонячної системи - астероїдів і комет. Пізніше ці дані були підтверджені обсерваторіями Mt. Lemmon і Magdalena Ridge.
Вчора вночі близько 02:40 за київським часом астероїд пролетів в 293,2 тис. км від Місяця. Згідно з прогнозами вчених, наступного разу астероїд 2012 BX34 наблизиться до Землі 8 жовтня 2013 р., але пролетить більш ніж в 1 тис. разів далі - у 54,7 млн км від нашої планети.
У вересні NASA оголосило, що спостерігає за близько 90% великих астероїдів (розміром з гору або більше), які можуть наблизитися до Землі. Близько 911 таких гігантських космічних каменів були підтверджені. За оцінками астрономів є близько 981 великих навколоземних об'єктів, які часом близько підкрадаються до нашої планети.
Відзначимо, що кожного року в атмосферу нашої планети вторгається один астероїд діаметром у кілька метрів. Такі астероїди згоряють, не долетівши до Землі, викликаючи спалах у небі на висоті 30 - 40 км. Астероїди, які можуть викликати локальну катастрофу, порівнянну з Тунгуською, повинні мати як мінімум 50 м в діаметрі. Такі з'являються в межах видимості раз на сто років. Глобальну ж катастрофу може викликати небесне тіло розміром більше кілометра в діаметрі. Такого можна очікувати кілька сотень тисяч років.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас