Білорусія буде економити близько 2,7 млрд дол. на рік на російських енергоресурсах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія буде економити близько 2,7 млрд дол. на рік на російських енергоресурсах

Енергетика
249
Уряд Білорусії вперше назвав розмір планованого річного економічного ефекту від вступу країни до Єдиного економічного простору (ЄЕП) з Росією і Казахстаном: тільки за рахунок нової формули ціни на російський газ білоруський бюджет розраховує заощадити 2 млрд дол. Ще близько 700 млн дол. Білорусія заощадить на нових умовах постачання російської нафти, повідомляє радіостанція "Свобода".
Перший віце-прем'єр білоруського уряду Володимир Семашко сьогодні на урочистому зібранні, присвяченому Дню білоруської науки, розповів, що від зниження ціни на газ Білорусія отримає понад 2 млрд дол. Чиновник нагадав, що з 1 січня почала діяти міждержавна угода з енергетики, яка представляє принципово нові умови поставки газу в Білорусію: "Це не 350 дол. за 1 тисячу кубометрів, як для інших покупців, а 165 дол.", - зазначив Семашко.
Також, за його словами, діють і нові умови поставки російської нафти на білоруські нафтопереробні підприємства. Річний ефект, за підрахунками Семашка, вимірюється 700 млн дол. Ці показники, які розраховують чиновники, дозволять істотно скоротити традиційно значне від’ємне зовнішньоторговельне сальдо.
Проте, як вважають незалежні експерти, за видиму економію владі Білорусі доведеться заплатити як мінімум економічним суверенітетом. Під час зустрічі з ветеранами в Санкт-Петербурзі 27 січня прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що розраховує домовитися з Білоруссю з питання спільної валюти.
Нагадаємо, Мінськ отримав так звану інтеграційну знижку на російський газ в обмін на продаж 100% акцій "Белтрансгазу" за 5 млрд дол.
25 листопада 2011 р. Росія і Білорусія підписали новий контракт на поставку російського газу в республіку і його транзит через територію Білорусії на період 2012-2014 рр. Ціна для Білорусі за російський газ в I кварталі 2012 р. складе 164 дол. за 1 тис. куб. м. Поставки російського газу в Білорусію в 2012 р. складуть 22,5 млрд куб. м, в 2013 і 2014 рр. - по 23 млрд куб. м.
Середньорічна ціна російського газу для Білорусії в 2011 р. склала 244 дол. за 1 тис. куб. м при тому, що офіційна ціна газу для Білорусії становить 286 дол.
Також РФ і Білорусь домовилися про те, що Білорусія вийде на оплату російського газу за т.зв. "рівнодохідною ціною" до 2014 р.
Зазначимо, що з 2007 р. по 2010 р. "Газпром" викупив 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз" за 2,5 млрд дол. Пізніше "Газпром" заявляв про готовність викупити контрольний пакет. Білоруська сторона готова була поступитися контролем в газотранспортному монополісті в обмін на низькі ціни на газ.
Нагадаємо, що "Газпром" пропонує Україні співпрацю за білоруською схемою, тобто шляхом продажу української ГТС Росії в обмін на знижки на газ і/або приєднання України до Митного союзу.
У той же час представники "Газпрому" все частіше роблять акцент на тому, що при злитті "Газпрому" і "Нафтогазу" можливе коректування цін на газ для України. На думку експертів, якщо "Газпром" стане суб'єктом при створенні СП з "Нафтогазом", то це суперечитиме європейському законодавству, а Україна втратить можливість експортувати газ до Європи.
Український Президент вже неодноразово заявляв, що злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" виключається, так само як і продаж Росії української ГТС. Раніше повідомлялося, що з боку "Газпрому" надходила пропозиція викупити українську ГТС за 4 млрд дол., проте українська сторона відмовилася вести переговори про продаж.
При цьому керівництво України акцентує увагу преси, що країна втрачає на переплату за російський газ близько 4 млрд грн щомісяця.
Ціна російського природного газу в першому кварталі 2011 р. зросла до 264 дол. за 1 тис. куб. м порівняно з 252 дол. за 1 тис. куб. м в четвертому кварталі 2010 р. У другому кварталі 2011 р. ціна становила близько 297 дол. за 1 тис. куб. м, у третьому - близько 355 дол. за 1 тис. куб. м, у четвертому - близько 400 дол. за 1 тис. куб. м.
У першому кварталі 2012 р. ціна становила 416 дол. за 1 тис. куб. м. Ця цифра закладена і в держбюджеті на 2012 р. Проте не виключено, що ціна може зрости до кінця року.
Україна в цілому в 2011 р. імпортувала російського газу на суму 11,785 млрд дол.
Відносини між Москвою і Києвом у газовій сфері загострилися у зв'язку з різким збільшенням вартості російського газу для України. Україна хоче домогтися зниження вартості російського газу до 250 дол. за тисячу кубометрів.
Росія в переговорах з Україною про зниження цін на російський газ вимагає натомість від Києва передачі половини прав на управління місцевої ГТС. У відповідь Україна запропонувала РФ створити тристоронній консорціум за участю ЄС з управління ГТС в обмін на знижку на газ. Однак ця пропозиція не влаштувала Москву, яка поки що не йде на поступки.
Раніше глава російського "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що вартість ГТС України завищена і немає підстав для її подальшого збільшення. Перед цим він повідомив, що Україна пропонує зробити знижку на російський газ в розмірі 9 млрд дол. щороку в разі досягнення домовленостей щодо газового консорціуму з РФ. Міллер додав, що Україна оцінює вартість своєї газотранспортної системи в розмірі 20 млрд дол.
11 січня Бойко заявив, що якщо Росія не йде на поступки в ціні на газ, Україна з 1 січня почала відбір російського газу з розрахунку 27 млрд куб. м в рік. Це викликало обурення Москви. В "Газпромі" пригрозили, що Україна має заплатити за невідібраний російський газ, оскільки повідомила про зниження його закупівлі в 2012 р. з передбачених контрактом 52 млрд кубометрів до 27 млрд.
Нагадаємо, "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про об'єми і умови транзиту природного газу через територію України на період 2009-2019 рр. Контракт на поставку газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни.
У квітні 2010 р. "Газпром" і "Нафтогаз Україна" погодили знижку на газ для України, згідно з якою зниження становить 30% від ціни газу, але не більше 100 дол. за 1 тис. куб. м. Знижка поширюється на обсяги постачань до 30 млрд куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м в наступні роки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас