Хто дасть грошей США? Кредитори Америки втрачають терпіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто дасть грошей США? Кредитори Америки втрачають терпіння

1503
Вже в лютому Сполучені Штати можуть оголосити про чергове підвищення ліміту держборгу і спробувати позичити на зовнішньому ринку ще 1,2 трлн дол.
З проханням про чергове підвищення держборгу США президент країни Барак Обама звернувся до конгресу 13 січня. Нагадаємо, востаннє верхній ліміт державних запозичень підвищувався в Америці 2 серпня 2011-го: тоді Штати буквально в останні хвилини уникли технічного дефолту і позичили у кредиторів ще 2,4 трлн дол.
На цей раз Обама просить у конгресменів підняти ліміт на 1,2 трлн дол. Напередодні палата представників конгресу (більшість в якій належить партії республіканців) дала офіційну відмову, проте сенат (у якому, навпаки, більше демократів) напевно буде голосувати "за". Крім того, сам президент може накласти вето на рішення конгресу; таким чином, закон про підвищення ліміту держборгу так чи інакше буде прийнятий.
Втім, підписання закону ще не означає, що в Америки відразу з'являться гроші. Як пояснив аналітик ІК "РІК-Фінанс" Михайло Федоров, борг недостатньо просто підвищити - його ще треба комусь продати. Однак, якщо в період економічної стабільності Штати легко робили це за допомогою облігацій, то тепер ситуація змінилася: багато зовнішніх і внутрішніх факторів грають далеко не на користь США.
Так, нерозторопність американського уряду давно викликає побоювання у потенційних кредиторів. За минулі півроку США так і не представили якогось конкретного плану щодо скорочення величезного бюджетного дефіциту, а значить - навіть незважаючи на зростання основних макроекономічних показників в останньому кварталі 2011 року, - довгострокові перспективи американської економіки, щонайменше, як і раніше туманні.
На цьому тлі країни - учасниці БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай) ще минулої осені почали вилучати капітал з treasuries (держоблігацій США). Зокрема, Бразилія перевела в інші активи 2,7 млрд дол., Індія - 1,2 млрд. дол., Росія - 2,4 млрд дол., а Китай позбувся treasuries на 1,5 млрд. дол. При цьому Китай є одним з найбільших кредиторів Сполучених Штатів і вже "позичив" їм 1,132 трлн дол. Якщо китайський уряд і далі має намір виводити гроші з американських цінних паперів, проблема нестачі фінансів в економіці США загостриться.
Втім, висока ступінь довіри до treasuries залишається у Японії та Великобританії. За даними американського Мінфіну, в минулому листопаді вони профінансували держборг Сполучених Штатів на 59,9 млрд дол. і 18,2 млрд дол. відповідно.
До того ж минулого тижня багато інвесторів перевели капітал в американську економіку через зниження суверенного рейтингу 9 європейських країн. Як пояснює Федоров, Америка і Європа фактично ведуть боротьбу за світові кредитні ресурси, і поки що перевага - на боці США.
- Американська економіка набагато більш стресостійка, ніж європейська, - погоджується аналітик ФГ БКС Богдан Зиков. - У США дуже добре вміють визнавати свої помилки, швидко роблять висновки і вживають ефективних заходів. Всі ми пам'ятаємо, як оперативно розпочалася програма кількісного пом'якшення в розпал кризи 2008-го. А ось в діях європейської влади, навпаки, на даний момент не видно рішучості, тому інвестори навряд чи віддадуть перевагу Старому Світу. За моїми оцінками, американська економіка виглядає зараз краще, і проблеми з розміщенням держборгу будуть набагато менш помітні, ніж у Європі.
У той же час Федоров вважає, що європейці знайшли спосіб хоча б частково покрити дефіцит ліквідності за рахунок внутрішніх ресурсів.
- Європа буде рятувати себе, використовуючи свою ж банківську систему. Перше, що вони зробили, - це зняли для банків кредитний ліміт, і в результаті банки почали активно використовувати позикові кошти для викупу державних облігацій. Далі, щоб банки не боялися брати в борг ще більше, ЄЦБ знизив вимоги до заставного забезпечення кредитів, тим самим мінімізувавши кредитні ризики. У підсумку, за середніми підрахунками, європейські банки зможуть позичити - а значить, і витратити на держоблігації - до 10 трлн. євро, - пояснив Федоров.
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас