Астероїд розміром з будинок благополучно розминувся із Землею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астероїд розміром з будинок благополучно розминувся із Землею

41
Астероїд 2012 BX34 розміром з триповерховий будинок, як і очікувалося, пролетів у п'ятницю ввечері на мінімальній за півстоліття відстані від Землі - приблизно в 60 тисячах кілометрів.
Як передає Newsru, наступного разу він наблизиться до нашої планети в жовтні 2013 року, але пролетить вже набагато далі - в 54 мільйонах кілометрів.
Об'єкт був виявлений у середу, 25 січня, учасниками американського огляду Catalina Sky Survey, головне завдання якого полягає в пошуку малих тіл Сонячної системи - астероїдів і комет. Пізніше ці дані були підтверджені обсерваторіями Mt. Lemmon і Magdalena Ridge.
Астероїд був включений в групу небесних тіл, які час від часу можуть зближуватися із Землею, але не увійшов до числа потенційно небезпечних, для яких не виключена можливість зіткнення з нашою планетою.
У п'ятницю він розійшовся із Землею на відстані 0,00043 астрономічних одиниці або 65,4 тисячі кілометрів - на 30 тисяч кілометрів вище орбіт геостаціонарних супутників. Перед зближенням американські астрономи провели радіолокацію астероїда за допомогою радара в Голдстоуні, в каліфорнійській пустелі Мохаве.
"Астероїд такий малий, що ми ледве змогли його засікти, хоча ми сканували його з роздільною здатністю в 3,75 метра", - повідомили вчені, які проводили радіолокацію, на спеціалізованому форумі MPМL. Раніше оцінки розміру астероїда знаходилися в діапазоні від 8 до 18 метрів, можливо, після радіолокації його параметри будуть уточнені.
Вчені запевняють, що ніякої загрози для Землі астероїди таких розмірів не становлять - навіть якщо такий об'єкт увійшов би в атмосферу Землі, він, швидше за все, не досяг би поверхні планети, повністю згорівши в атмосфері.
Згідно з розрахунками вчених, приблизно раз на рік в атмосферу Землі вторгається один астероїд діаметром близько декількох метрів. Однак вони згорають в атмосфері, викликаючи спалах на висоті 30-40 кілометрів, і не завдають ніякої шкоди.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас