Кредитне передпліччя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитне передпліччя

Кредит&Депозит
897
Кінець 2011 р. ознаменувався різким скороченням кредитної активності банків через нестачу ресурсів. Так, у листопаді портфель кредитів юридичним особам зменшився на 3,5 млрд грн., у грудні ситуація дещо покращилася, але не настільки, щоб компенсувати жовтневе падіння, - портфель зріс лише на 2,8 млрд грн., до 597 млрд грн. Як би там не було, в цілому за підсумками 2011 р. портфель кредитування юросіб збільшився на 15%.
Скільки...
Майже всі опитані Бізнесом учасники ринку вважають, що в поточному році справи з кредитуванням йтимуть гірше, ніж в минулому. "За умови відносно стабільного ринку ми плануємо збільшити кредитний портфель за підсумками року в корпоративному сегменті на 5-7%", - говорить Олексій Саливон, заступник голови правління "VAB Банку".
З таким прогнозом погоджується Вадим Березовик, голова правління банку "Форум", який передбачає в найближчі два-три роки середній приріст кредитного портфеля на 7% на рік, із застереженням "якщо не буде значних економічних потрясінь".
Втім, є банки, які планують нарощувати обсяги кредитування швидше. "У 2012 р. ми бачимо збільшення кредитного портфеля на рівні 10%", - говорить Світлана Кордіна, заступник начальника управління корпоративних кредитів "ОТП Банку".
Ще більш амбітні плани озвучила Юлія Тур, перший заступник голови правління банку "Хрещатик": "Приріст кредитного портфеля банку можливий у межах 15-20%, що відповідає обсягу видачі кредитів приблизно в 5 млрд грн."
Зазначимо, що за 2011 р. портфель кредитів юрособам у даному банку збільшився всього на 8,5-9%. В "Ерсте Банку" найбільш реалістичним вважають зростання портфеля кредитування юросіб на рівні 8%, при цьому оптимістичним очікуванням відповідає збільшення на 10-12%.
Варто відзначити плани деяких невеликих банків, які в 2012 р. мають намір зробити ривок у кредитуванні. Зокрема, Енергобанк хоче збільшити корпоративний кредитний портфель майже вдвічі. На 1 грудня 2011 р. портфель кредитів юрособам цього банку становив менше 800 млн грн.
"Ми бачимо достатній потенціал для зростання кредитування, в тому числі серед діючих клієнтів, багато з яких, незважаючи на загальні песимістичні очікування, все ж сподіваються на помірне зростання бізнесу", - пояснює Олена Малинська, голова правління Енергобанку.
...і почому
Сповільнення темпів зростання кредитних портфелів буде супроводжуватися зростанням вартості кредитних ресурсів. Нагадаємо, що ситуація, що склалася з банківською ліквідністю в кінці 2011 р., призвела до серйозного зростання процентних ставок по кредитах - до 25-30% річних. На початку поточного року ліквідність банків повернулася на прийнятний рівень, і навіть з'явилися її надлишки, але це призвело лише до невеликого зменшення кредитних ставок. Банкіри не очікують подальшого зниження вартості кредитування.
"Якщо уряду і НБУ вдасться підтримувати стабільну ситуацію, то в найближчі місяці різкої зміни ставок очікувати не варто", - говорить Світлана Кордіна. Аналогічні очікування і у Олексія Саливона: "Ми не прогнозуємо суттєвого зниження вартості ресурсу в I кварталі 2012 р., середні процентні ставки по овердрафтах можуть скласти на цей період 23-25% річних. Для поновлюваних кредитних ліній вони будуть коливатися в діапазоні 20-22% річних".
Майже всі банкіри впевнені, що вартість кредитів багато в чому залежатиме від монетарної політики влади. "Якщо вдасться зберегти поточну ліквідність або, як мінімум, забезпечити її підтримку на рівні не менше 20 млрд грн. (залишки на коррахунках) протягом 2012 р., то можливе поступове зниження процентних ставок навесні до 16-19% річних", - вважає Андрій Толочко, директор департаменту корпоративного бізнесу "Ерсте Банку". У той же час, наприклад, Олена Малинська впевнена, що ціна кредитних ресурсів буде залишатися високою протягом усього року.
Втім, у позичальників, найімовірніше, буде можливість заощадити. Зробити це можна буде за рахунок позик у валюті. Зокрема, клієнтам сегменту малого та середнього бізнесу (МСБ), які потребують позикових коштів, доведеться вибирати між кредитом у гривнях під 18-24% (зараз - 24% річних) і позикою у валюті під 12% річних. При цьому вартість кредиту буде залежати від "комплексності" співпраці банку з позичальником.
"При формуванні ціни на кредитні ресурси в обов'язковому порядку будуть враховуватися можливість продажу додаткових послуг банку і обсяг прогнозованих комісійних доходів від позичальника", - зізнається Дмитро Мусієнко, член правління "Піреус Банку".
У більшості випадків корпоративні позичальники можуть розраховувати на короткострокові кредити в гривнях для поповнення оборотного капіталу. При цьому банки мають намір надавати фінансування у вигляді поновлюваних кредитних ліній терміном до трьох років, але з обов'язковим щорічним переглядом умов.
За словами Світлани Кордіної, більш стриманим залишиться ставлення до овердрафтів, що надаються, як правило, на один рік. "Основні обсяги кредитування будуть надані на підтримку поточної діяльності компаній. При цьому бажані терміни кредитування становитимуть рік-півтора", - підкреслює Олексій Саливон.
Кому і як
Багато опитаних Бізнесом банків мають намір посилити кредитну політику при відборі позичальників. Адже ще влітку 2011 р. вони наввипередки знижували відсоткові ставки і пом'якшували умови видачі кредитів. Особливо це було помічено за українськими "дочками" російських держбанків. "Зараз банки дуже уважно відстежують ситуацію на ринку і набагато суворіше підходять до відбору позичальників і до переліку проектів, в які вони готові вкладати гроші", - констатує Ігор Юшко, голова правління "Сбербанку Росії в Україні".
На думку Олексія Саливона, банки будуть намагатися скорочувати ризик неповернення, який суттєво збільшується через дорожнечу кредитів. "Це звужує коло потенційних позичальників, - пояснює банкір. - Крім того, і самі позичальники будуть більш виважено брати на себе такі дорогі зобов'язання і, перш ніж узяти кредит, сім раз оцінять свої можливості і реальну необхідність залучення додаткового фінансування".
Разом з тим деякі учасники ринку запевняють, що не планують посилювати підходи до кредитування. "Наша кредитна політика не змінювалася порівняно з минулим роком. Ми як і раніше готові кредитувати, якщо бачимо, що фінансовий стан компанії і боргове навантаження дозволяють їй комфортно обслуговувати борг", - стверджує Вадим Березовик. Мають намір зберегти без змін кредитну політику і в банку "Хрещатик".
Андрій Толочко зазначає, що шанси отримати банківське фінансування будуть мати три групи клієнтів. Діючі клієнти можуть розраховувати на підтримку лімітів. Часом можна буде також домовлятися про збільшення лімітів. Цим зможуть скористатися компанії, що демонструють позитивні фінансові показники і потреби у фінансуванні для зростання бізнесу.
Можливе також залучення нових клієнтів, які цікавили банк раніше, але з тих чи інших причин співпраця не розвивалася. Очікується, що ліміт кредитування на одного нового позичальника становитиме 5-10 млн грн. Якщо ж мова йде про представників МСБ, то сума кредиту становитиме 1-4 млн грн.
В "ОТП Банку" відзначають, що в 2012 р. підхід до визначення галузей, пріоритетних для фінансування, буде більш жорстким. Зокрема, банки готові віддати перевагу кредитуванню торгівлі сільськогосподарською продукцією (зерновими, соняшниковою олією), сільськогосподарського виробництва, харчової промисловості й виробництва напоїв.
Цікаво, що багато невеликих банків обіцяють робити акцент на кредитуванні малого та середнього бізнесу. Так, наприклад, Банк Кіпру планує видати понад 300 млн грн. кредитів в сегменті МСБ, що забезпечить приріст кредитного портфеля більш ніж на 100 млн грн. Більш амбітні цілі декларує "Піреус Банк", який у поточному році має намір збільшити портфель кредитів в сегменті МСБ на 800 млн грн.
Для "Терра Банку" пріоритетним цільовим сегментом будуть підприємства середнього бізнесу з обсягом річної виручки 10-300 млн грн. У той же час, наприклад, "VAB Банк" на даному етапі прийняв рішення законсервувати свою активність у просуванні кредитування в сегменті МСБ як пріоритетного.
Тепер, щоб претендувати на кредит, компанія повинна не тільки мати тверду заставу, а й демонструвати хороші фінансові результати. "Криза показала, що вважати заставу достатньою умовою для надання кредиту в корені неправильно", - нагадує Вадим Березовик.
Юрій Задрановський, начальник управління розвитку малого та середнього бізнесу Банку Кіпру
- На відміну від минулого року, в нинішньому ми націлені на розвиток кредитування у валюті. Підприємства стали знову довіряти валюті, що підтверджує попит на кредити в доларах США.
За рахунок більш низької ставки кредити у валюті будуть дозволяти з більшою швидкістю розвивати бізнес, швидше виводити підприємство на нові обсяги і доходи. Ставки за кредитами у валюті майже вдвічі нижчі, ніж ставки по кредитах в українській гривні, тому економічна вигода брати валютний кредит зберігається навіть при такому форс-мажорі, як підвищення курсу валюти. За нашими прогнозами, в 2012 р. такого не передбачається, тому на місці керівника середнього підприємства я б сміливо зв'язувався з кредитом у валюті.
Дмитро Мусієнко, член правління "Піреус Банку"
- Ще влітку 2011 р. кредит у гривні можна було отримати під 16-18% річних, проте ближче до кінця року відбувся стрибок процентних ставок. До новорічних свят банки вийшли з депозитними пропозиціями, що обіцяють високі ставки, і тим самим істотно підвищили вартість фінансування на найближчий період.
Зниження вартості кредитних ресурсів має відбутися в кінці I кварталу поточного року, коли закінчаться терміни дорогих "новорічних" депозитів. Ми не бачимо найближчим часом перспективи в проектному фінансуванні та кредитуванні довгострокових інвестиційних проектів. Кредитні пропозиції банків будуть обмежуватися в основному короткостроковими продуктами.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас