Deutsche Bank: Кредитори згодні на 70-процентні втрати при обміні грецьких облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Deutsche Bank: Кредитори згодні на 70-процентні втрати при обміні грецьких облігацій

Фондовий ринок
355
Інститут міжнародних фінансів (IIF) заявляє про готовність приватного сектора, чиї інтереси він представляє в переговорах про реструктуризацію грецького держборгу, на 70-процентні втрати при обміні існуючих грецьких держоблігацій на нові папери. "Ми зробили (грецькій владі) дуже вигідну пропозицію, а саме - заявили про готовність змиритися з втратами по грецьких держоблігаціях в розмірі майже 70%", - повідомив глава німецького Deutsche Bank Йозеф Акерманн, який представляє банківський сектор делегації IIF. Його цитує Reuters з посиланням на німецьку пресу.
Напередодні повідомлялося, що приватні кредитори можуть погодитися на нижчу ставку купона по держоблігаціях Греції при обміні держпаперів країни на нові 30-річні облігації. Мова йде про ставку купона в 3,75%, тоді як раніше приватні кредитори хотіли встановити купон на рівні не нижче 4%. Напередодні в Афінах продовжилися консультації за програмою PSI (Private Sector Involvement - програма участі приватного сектора в скороченні грецького держборгу), де цю ставку купона планувалося узгодити з грецьким урядом.
Раніше цього тижня міністри фінансів країн Євросоюзу відправили пропозицію щодо реструктуризації грецького боргу на переробку. За словами обізнаного джерела, Єврогрупу не влаштувала ставка купона, яку визнали "неприйнятною" і порадили знизити.
Країни єврозони і власники грецьких держпаперів ще в жовтні 2011 року домовилися реструктурувати борг Греції, щоб скоротити боргове навантаження країни, що оцінюється в 350 млрд євро, приблизно на 100 млрд. Комерційні інвестори погодилися вибачити Греції 50% основного боргу за облігаціями. Проте до початку 2012 року Афіни та приватні кредитори не змогли узгодити ключові параметри нових паперів, а саме термін їх дії і купонну прибутковість, від яких залежить масштаб втрат інвесторів внаслідок реструктуризації.
Втрати інвесторів при обміні бондів визначаються виходячи з так званої чистої наведеної вартості (Net Present Value, NPV) нових паперів, яка, в свою чергу, залежить від їх терміну і купонної прибутковості. Під NPV розуміється оцінка всіх майбутніх грошових потоків до погашення облігацій з поправкою на ризик володіння даним інструментом.
Тим часом раніше в п'ятницю глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер сказав, що країнам єврозони, можливо, доведеться збільшити фінансову підтримку, що спрямовується на порятунок Греції, якщо Афіни і приватні інвестори виконають свою частину завдання, досягнувши угоди за програмою PSI. За словами глави Єврогрупи, Європейському центральному банку як власнику частини грецьких держоблігацій належить вирішити, яку роль він може зіграти в підтримці Греції.
Офіційні кредитори Греції - держави єврозони, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк - зараз тримають більше третини грецького держборгу. При цьому вони не будуть брати участі в програмі. Тим часом цього тижня глава МВФ Крістін Лагард припустила в бесіді з журналістами в Парижі, що держсектору, включаючи ЄЦБ, можливо, теж доведеться погодитися обміняти грецькі держоблігації на умовах PSI. ЄЦБ, який тримає приблизно 40 млрд євро грецьких бондів, категорично проти участі в схемі скорочення грецької заборгованості.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас