Єврозона може бути змушеною збільшити обсяг допомоги Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврозона може бути змушеною збільшити обсяг допомоги Греції

Казна та Політика
218
Державам єврозони, ймовірно, доведеться збільшити обсяги допомоги Греції, в тому числі за рахунок списання частини її боргу, як того вимагають зараз від приватних інвесторів, заявив голова Єврогрупи (рада міністрів фінансів єврозони), прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер в інтерв'ю австрійській газеті Der Standard.
Передумовами для збільшення обсягу суверенної допомоги мають стати домовленості Греції з приватними кредиторами і підтвердження того, що вона зможе відновити кредитоспроможність у розумні строки, відзначив Ж.-К.Юнкер.
Глава Єврогрупи уникнув відповіді на запитання про те, чи повинен Європейський центральний банк, що володіє держпаперами Греції на 40 млрд євро, списати частину інвестицій.
"Центральний банк незалежний, і президенту Єврогрупи не годиться давати рекомендації регуляторам в кредитно-грошовій сфері", - сказав він.
За словами Ж.-К.Юнкера, ЄС, як і раніше, розраховує, що Греція зможе скоротити держборг до 120% ВВП до 2020 року з нинішніх 180% ВВП.
"Можливо, не вдасться реалізувати це завдання в повній мірі, але нам все-таки необхідні кроки в цьому напрямку. Одним із наслідків є необхідність в поліпшенні пропозиції банків щодо відсоткових ставок купонів нових грецьких бондів", - вважає фінансист.
Раніше цього тижня ЗМІ повідомили, що кредитори схильні погодитися на зниження ставки купона за облігаціями, на які будуть обміняні нинішні папери, до 3,75% річних.
Міністри фінансів зони євро в понеділок висловилися за зниження ставки купона за облігаціями, на які буде обміняний борг грецьких приватних кредиторів, до рівня нижче 4%. За даними The Wall Street Journal, ЄС наполягав на купоні близько 3,5%, Німеччина і Міжнародний валютний фонд - на 3%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас