Місцева влада буде покривати збитки інвесторів житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місцева влада буде покривати збитки інвесторів житла

Казна та Політика
668
Уряд зобов'язав місцеву владу відшкодовувати збитки власників будівельних облігацій у випадку, якщо дозвіл забудовника на використання земельної ділянки відкликано. Кошти на ці цілі будуть виділятися з місцевих бюджетів. У будівельних компаніях сумніваються, що новий механізм буде ефективно працювати, оскільки вважають, що місцева влада не буде оплачувати збитки інвесторів, посилаючись на дефіцит коштів.
Місцева влада відтепер повинна відшкодовувати збитки власників цільових будівельних облігацій, допущені з її вини. Кабінет міністрів постановою N37 від 25 січня зобов'язав органи місцевого самоврядування нести фінансову відповідальність у разі прийняття ними рішення про призупинення або припинення права забудовника на користування земельною ділянкою. При цьому місцевий бюджет повинен буде повертати кошти фізичним та юридичним особам, які сплатили будівництво житла шляхом придбання у забудовників цільових облігацій. Якщо ж у місцевому бюджеті не виявиться коштів, ця сума має бути внесена в проект бюджету на наступний рік. Інформація про зміну користувача земельної ділянки буде оприлюднена у друкованих ЗМІ протягом 5 днів.
Розмір відшкодування планують визначати в залежності від номінальної вартості облігацій, а також потенційного доходу їх власника від альтернативної інвестиції, виходячи з розміру облікової ставки НБУ (зараз 7,75%). Інвестори зможуть отримати кошти на свої банківські рахунки або у відділеннях "Укрпошти" протягом двох місяців після подання переліку власників облігацій до органів місцевої влади, які, втім, зможуть ухилитися від покриття збитків інвесторів, якщо земельна ділянка використовувалася не за призначенням, а також, якщо забудовник порушив земельне законодавство або умови договору.
У місцевій владі відзначають, що відкликання дозволів на будівництво відбувається з різних причин. "Бувають випадки, що термін дії дозволу на будівництво закінчився, а ділянка не забудована, тоді договір припиняє діяти. Якщо влада розриває договір під час його дії, забудовник може звертатися до суду і відстоювати свої права", - каже мер Львова Андрій Садовий. Учасники ринку сумніваються в можливості отримання компенсацій з місцевих бюджетів. "Це справедлива ініціатива, але ймовірність отримання компенсації дуже низька. Якби кошти направлялися з держбюджету, ще можна було б на щось розраховувати, але грошей на компенсацію в місцевому бюджеті, швидше за все, не буде. Вважаю, що влада буде використовувати всі можливості для ухилення від відшкодування коштів", - говорить генеральний директор девелоперсько-будівельної компанії ТММ Микола Толмачов.
Навіть якщо механізм запрацює, процес повернення інвестицій буде тривалим. "Схема може бути прописана, але у місцевої влади завжди знайдеться відмовка, що в бюджеті немає коштів. Виплата таких компенсацій стане дуже затяжним процесом. Дозвіл на будівництво може бути відкликано з різних причин, як з вини забудовника, через якісь технічні порушення або зрив термінів, так і з вини міста", - відзначає генеральний директор компанії "XXI століття" Олег Салмін. У будь-якому випадку кошти на відшкодування збитків власників облігацій навряд чи вдасться знайти у місцевих бюджетах. "У Кабміні мислять дуже глобально, не враховуючи того, що в місцевих бюджетах мало грошей. Нас чекає дуже складний рік. Не вистачає коштів на медицину, освіту, ЖКГ, ледь залишаються гроші на зарплати. Тому складно говорити про якісь додаткові кошти на відшкодування", - відзначає Андрій Садовий.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас