Азербайджан поставить газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджан поставить газ

Енергетика
963
Сьогодні в Давосі в рамках Світового економічного форуму, одним з ключових питань якого стала енергобезпека, глава Міненерговугілля Юрій Бойко і його азербайджанський колега Натік Алієв підпишуть міжурядові домовленості про щорічні постачання в Україну 5 млрд. куб. м скрапленого газу для майбутнього СПГ-терміналу на Чорноморському узбережжі. Церемонія, як очікується, відбудеться у присутності президентів двох країн - Віктора Януковича та Ільхама Алієва. Вони вчора обговорили перспективи енергоспівпраці, що стосуються не тільки поставок газу, а й розширення присутності на українському ринку вироблених в Азербайджані нафтопродуктів, а також можливостей переробки каспійської нафти.
Експерти вважають, що успіх здійснення цих планів залежить від того, чи зможе оточення Віктора Януковича ефективно розподілити повноваження і сфери впливу, реалізовуючи амбітні завдання щодо співпраці з Азербайджаном, які призведуть до скорочення залежності українського ринку від російських енергоресурсів і зміцнення ролі України в транзиті нафти і газу в ЄС за рахунок каспійських поставок. "Азербайджан прагне розвивати енерготранзитне співробітництво на міжнародному рівні, щоб стати ключовою ланкою в постачаннях нафти і газу з Каспію на європейські ринки. Свою транзитну стратегію Баку може реалізовувати за участю України, якщо ідея такого партнерства стане пріоритетом для Києва", - сказав Сергій Дубов з інвесткомпанії "Профіт Гарант".
Втім, немає підстав вважати, що постачання на український ринок газу, альтернативного російському, приведуть до його значного здешевлення. Цінова політика постачальників орієнтована на максимальне отримання прибутку з урахуванням актуальної ринкової ситуації. А зниження вартості енергоресурсів може залежати від наявності певних політичних домовленостей. Це підтверджує не тільки досвід українсько-російського газового співробітництва. Приміром, Вагіф Алієв, голова Управління іноземних інвестицій Держнафтокомпанії Азербайджану, виконавчий директор компанії Petkim, визнав, що ціна на азербайджанський газ для Туреччини нижча, ніж для інших країн. І, за його словами, на порядку азербайджанської сторони не стоїть питання підвищення цін на постачання газу в Туреччину. Експерти звертають увагу на особливі партнерські відносини Баку та Анкари, які підтримують політику один одного на міжнародній арені в питаннях енергобезпеки і збройних конфліктів.
Що стосується перспектив українсько-азербайджанського співробітництва щодо газу, то тут експерти звертають увагу на зрослу економічну привабливість танкерних постачань скрапленого газу, які не залежать від спаду ціни і потреби на блакитне паливо. Керівник азербайджанського Центру нафтових досліджень Ільхам Шабан зазначає: потужності російської інфраструктури зараз насилу забезпечують нинішній обсяг транзиту газу і часто виникають проблеми з постачаннями газу з країн-партнерів Центральної Азії. "Тому я вважаю, що Росія тільки буде рада, якщо каспійський газ буде через Чорне море поставлятися на європейські ринки. Це дозволить розвантажити російські газові магістралі і говорити Росії на міжнародній арені, що вона не проти альтернативних поставок газу в Європу", - підсумував Ільхам Шабан.
Подібною ситуацією в своїх інтересах може скористатися і Україна при реалізації планів з будівництва СПГ-терміналу. До того ж Азербайджан вже має або готує до експлуатації сучасну інфраструктуру зі скраплення газу як на узбережжі Каспійського моря, так і на грузинському узбережжі Чорного моря.
Щоб домогтися диверсифікації поставок газу і скоротити залежність від російського "Газпрому", Київ активізував реалізацію проекту з будівництва терміналу на Чорноморському узбережжі для прийому скрапленого природного газу загальною потужністю 10 млрд. куб. Термін будівництва - до кінця 2015 р. 17 грудня 2010 р. в Україні було створено державне підприємство "Національний проект "СПГ-термінал", яке координує здійснення проекту.
Вартість CПГ-терміналу буде залежати від місця розміщення і, за попередніми розрахунками, складе до $2,5 млрд. Основним постачальником газу уряд визначив Азербайджан, з яким були підписані політичні домовленості. Київ і Баку в вересні 2011 р. парафували угоду про постачання в Україну азербайджанського скрапленого газу: до 2 млрд. куб. м, починаючи з 2014 р., і до 5 млрд. куб. м, починаючи з 2015 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас