Країна втратила бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країна втратила бізнес

1260
Даний факт засмутив голову Державної податкової служби Олександра Клименка: тепер, мовляв, у ДПС з'явився новий "головний біль" - поліпшити оцінки податкової системи в рейтингу СБ. Чиновник навіть пообіцяв до кінця року істотно поліпшити позиції рідної країни в цьому рейтингу, і не на одну-дві позиції, а значно більше. "У наступному рейтингу, який буде складено, ми з вами побачимо, а підприємці відчують на собі різке поліпшення", - пообіцяв Клименко.
І багато опитаних експертів дійсно йому вірять. Правда, з одним застереженням - поліпшити позиції дійсно більш ніж реально, враховуючи 181-е місце України в рейтингу по позиції "податкова система". "Враховуючи таку низьку позицію, поліпшити її елементарно, було б бажання. Однак для цього потрібно знизити тиск податкової на бізнес, чого ми не спостерігаємо", - нарікає економіст ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець. Примітно і те, що прийняття такого довгоочікуваного Податкового кодексу абсолютно не позначилося на рейтингу України, бо документ, по суті, не вирішував жодної з проблем, які були в податковій системі до нього.
Разом з тим, зазначає керівник діяльності Міжнародної фінансової корпорації в Україні Олена Волошина, за результатами рейтингу в Україні було зафіксовано чотири позитивні реформи. Це реформи в сфері імплементації контрактів, роботи судової системи, сплати податків, а також в сфері банкрутства та початку бізнесу. При цьому деякі суттєві законодавчі зміни не були враховані в рейтингу Doing Business 2012, але обов'язково будуть враховані в наступному році. Крім того, зазначає Волошина, треба враховувати, що рейтинг СБ - порівняльний огляд бізнес-середовища в 183 економіках світу. І місце конкретної країни в рейтингу залежить не лише від дій її керівництва, а й від того, що роблять в інших країнах і наскільки швидко там впроваджуються реформи.
І все ж, стверджує керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин, передумови для просування вгору у рейтингу є - реалізація реформ в оподаткуванні та дозвільної системи дозволить зробити висхідні кроки. Для цього необхідно знизити ставки оподаткування, а також кількість самих податків, варто просувати впровадження програми "єдиного вікна". "Саме ці напрямки будуть виступати кроками просування в рейтингу. Крім цього, у разі реалізації ідеї об'єднання під егідою Міністерства фінансів Податкової та Митної служб можливо розглядати додаткове поліпшення в системі документообігу, як мінімум зниження часу розгляду документів", - прогнозує експерт. Втім, при всіх заявлених починаннях важливим пунктом буде саме реалізація та виконання даних реформ.
Про передумови зростання говорить і керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко. Однак це навряд чи буде істотне зростання. "Існуючі передумови - намір Податкової служби створити "єдине вікно" для всіх підприємств у відшкодуванні ПДВ. Також цей намір фінансової влади створити окремі дні і кабінети для великих податкових платників, щоб поліпшити адміністрування податків", - розповідає аналітик. Крім того, до позитивної тенденції належить зниження ставок податку на прибуток і ПДВ, а також деклароване бажання скоротити загальну кількість податків. Разом з тим вітчизняна податкова система продовжує залишатися занадто заплутаною і складною у порівнянні з європейськими аналогами.
Основну увагу, на думку Волошиної, варто зосередити на реформуванні дозвільної системи, системи держконтролю і технічного регулювання. Так, в дозвільній системі добре б розширити сферу використання декларативного принципу та переглянути вимоги до отримання дозволів та ліцензій. В системі держконтролю: завершити впровадження ризикоорієнтованої системи планування перевірок, скасувати дублювання і застарілі правила, скоротити кількість контролюючих органів, а також забезпечити виконання прийнятих нормативно-правових актів. А в системі технічного регулювання - скасувати обов'язкові стандарти для продукції вітчизняного виробництва, сертифікацію послуг і продукції з низьким рівнем ризику та реєстрацію виробниками декларації про відповідність. А в цілому - непогано б завершити інституційну реформу.
На жаль, зазначають експерти, реалізації амбітних планів Клименку заважатиме цілий букет складних, якщо не сказати, нерозв'язних проблем. Серед них - тотальна корупція в податковій системі і величезна кількість "дозволяючих і перевіряючих" органів. Крім того, у наявності недосконалість судової системи та суперечливість законодавчої бази, особливо у сфері оподаткування. Але найголовніше, що заважає реалізації прогресивних реформ у податковій сфері, - відсутність політичної волі. "Незважаючи на те, що це начебто дрібниця, але реформ не було ні при нинішньому уряді, ні при минулому. Необхідно "відпустити" бізнес, а це шкодить сформованому порядку, створює передумови для конкуренції, загрозу домінування олігархів. Це і є перешкода на шляху розвитку країни, але її потрібно подолати, інакше Україна буде деградувати і далі", - упевнений Олег Іванець.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас