Нацбанк зняв стрес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк зняв стрес

Казна та Політика
882
Як повідомив перший заступник голови Національного банку України Юрій Колобов під час засідання Європейської бізнес-асоціації, Нацбанк утримається від проведення чергового стрес-тестування банків. Хоча ще в кінці листопада минулого року регулятор розглядав можливість його проведення.
"За останні шість місяців в жодному банку не було призначено тимчасової адміністрації. Банківська система працює стабільно і збалансовано і не потребує проведення додаткового стрес-тестування. Ми вважаємо, що це хороший ґрунт для поліпшення інвестиційного клімату в державі", - обґрунтував він рішення центробанку.
За даними чиновника, темпи розвитку банківської системи доволі позитивні. "Зростання головних показників розвитку банків порівнянне і навіть дещо перевищує результати, досягнуті банками країн ЄС. Нам вдалося уникнути відтоку капіталу з банківської системи", - зазначив Юрій Колобов. Так, за 2011 р. приріст активів склав 11%, кредитів - 9% (у тому числі в національній валюті - 22%), регулятивного капіталу - 11%. Депозити населення зросли на 13%.
Нагадаємо, минулого тижня, оголошуючи макроекономічні прогнози на 2012 р., представники Світового банку порекомендували владі України провести стрес-тестування банків, щоб оцінити потенційну стійкість кредитно-фінансових установ в умовах другої хвилі кризи.
Вчора у Світовому банку відмову НБУ від проведення стрес-тестів сприйняли з належним розумінням. "Рішення про доцільність стрес-тестування регулятор приймає на підставі моніторингу показників банківської системи. Національний банк не помиляється. Напевно, немає необхідності зараз проводити тестування за тими принципами, за якими воно проводилося два роки тому", - прокоментувала "і" старший фінансовий спеціаліст представництва Світового банку в Україні Анжела Пригожина.
Водночас експерт не відкидає, що НБУ лише тимчасово відклав проведення стрес-тестів, і не відкидає можливості, що в майбутньому регулятор все-таки його планує провести. Також вона нагадала, що в рамках спільного рішення Комітету з фінансової стабільності та Європейського співтовариства існують рекомендації проводити стрес-тестування банків як на рівні системи, так і в індивідуальному порядку мінімум раз на рік.
А банкірів така новина і зовсім обрадувала. "Таке задоволення, як стрес-тестування, коштує дорого. І це не тільки додаткове навантаження на фінансові результати банків, але ще й відволікає банківських працівників та аудиторів від основної роботи, замість того щоб спрямувати їхні зусилля на розвиток бізнесу", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Крім того, за його словами, протягом всього 2011 р. Національним банком проводилася інспекторська перевірка із застосуванням нових підходів НБУ щодо кредитного портфеля, операцій з валютними цінностями, цінними паперами та іншим. На думку банкіра, таке інспектування є свого роду датчиком фінансової стабільності в банківській системі України, а значить, для НБУ картина цілком ясна.
До того ж, як каже Дмитро Гриджук, банки і самі вживають всіх необхідних заходів для запобігання негативному впливу кризових процесів, що насуваються. "Українська банківська система, на відміну від інших країн Східної Європи, не так залежна від низки європейських банківських груп і не так сильно може постраждати, вона перебуває в більш сприятливому середовищі", - каже Анжела Пригожина. До того ж, за її словами, за два роки (2009-2010 рр.) система залучила чималу суму капіталу і продовжує самостійно розглядати можливості щодо його примноження. А тому для України збільшення статутного капіталу банків не є зараз пріоритетним питанням або ж проблемою.
Водночас найбільшим викликом для українських банків (за умови, що зовнішня кон'юнктура меншою мірою буде впливати на їх подальший розвиток), як запевняє експерт, є внутрішній розвиток. "Доступ до ліквідності в 2012 р. буде обмеженим, а банківська система все ще продовжує показувати збитки, істотно зросло в ціні фондування, у тому числі за рахунок зростання депозитних ставок за вкладами фізосіб, - перераховує ризики фінансист. - Плюс вільна ліквідність направляється в державні цінні папери Україною, оскільки розглядається як більш прибуткове вкладення в порівнянні з кредитуванням. Але прибутковість за такими паперами нижча, і якщо банки будуть зберігати досить високі ставки за депозитними вкладами, то скоротиться і маржа, а потім і прибутковість банківської системи загалом".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас