Експерт: З економічної точки зору дефолт Греції вже став фактом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: З економічної точки зору дефолт Греції вже став фактом

Казна та Політика
807
З економічної точки зору дефолт Греції вже став фактом і зараз лише йде питання про його або перехід в юридичну площину або прикриття цього непривабливого факту реструктуризацією. Таку думку в коментарі висловив партнер освітніх програм FIBO Group Ерік Найман.
За його словами, швидше за все ситуація піде за другим варіантом і сторони все-таки домовляться про реструктуризацію.
"Ось тільки не всі згодні з такою постановкою питання. З одного боку, ЄЦБ став осторонь від цього процесу - раніше викуплені у європейських банків грецькі держоблігації він згоден обмінювати на нові тільки з розрахунку один до одного, тобто відмовляючись приймати збитки і дисконтувати існуючий борг. А для всіх інших, приватних власників грецьких держпаперів пропонується списати до 70% від суми боргу, переоформивши їх у нові облігації", - зазначив експерт.
Другий камінь спотикання, на думку експерта, - прибутковість майбутніх євробондів. Греки наполягають на прибутковості не вище 3,5% річних, посилаючись інакше на неможливість скоротити рівень держборгу до заданих величин ЄС в майбутньому, а приватні інвестори згодні не менш ніж на 4,5%. Тож переговори про реструктуризацію грецьких боргів йдуть дуже складно і навіть якщо вони завершаться успішно - Греція не оголосить дефолт - в будь-якому випадку неприємний осад залишиться.
"Що стосується наслідків грецького дефолту або не-дефолту для європейської та світової економіки, то найголовніший факт - це перший випадок економічного банкрутства розвиненої країни в новому тисячолітті. Відповідно інвестори будуть ще більш уважно оцінювати ризики всіх позичальників - від держав до корпорацій і фізичних осіб. Другий факт - в результаті важкої боротьби європейської влади за збереження єврозони і євро неминуча бюджетна консолідація, яка вже охолодила економіки європейських країн - Великобританія, Італія та Іспанія напевно увійдуть в другу хвилю рецесії слідом за Грецією і Португалією, які так і не вийшли з першої хвилі. Балансують на межі спаду найбільші економіки єврозони - Франція і Німеччина", - сказав Найман.
Також, за його словами, скорочення бюджетних витрат веде не лише до застою в економіці, а й спаду ділової та споживчої активності. Тому ще один неминучий наслідок "грецької трагедії" - соціально-політичні зміни в Європі. Прості люди відчувають на собі труднощі з пошуком роботи (особливо молоді), замороження зарплат і зростання цін, а пенсіонери бояться за свої пенсійні накопичення.
"На щастя для Європи та світової економіки, на допомогу європейським банкам (а отже, і державам) прийшов ЄЦБ. Він зараз включив друкарський верстат на повну потужність і навряд чи допустить крах фінансової системи. Тож гіршу точку в борговій кризі єврозони ми, схоже, пройдемо не пізніше березня (а швидше за все ситуація вирішиться до третьої декади лютого), коли закриється питання про реструктуризацію грецьких боргів", - зазначив Найман.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас