Експерти: Ембарго ЄС на постачання нафти з Ірану підтримає позиції РФ і Саудівської Аравії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ембарго ЄС на постачання нафти з Ірану підтримає позиції РФ і Саудівської Аравії

Енергетика
214
Санкції Європейського союзу стосовно Ірану можуть зміцнити позиції двох найбільших експортерів нафти - Росії і Саудівської Аравії - на світових ринках вуглеводнів, вважають експерти.
Тим часом, як пише The Wall Street Journal, в самому Ірані вважають за краще думати, що попит на його нафту збережеться, зміниться лише коло її споживачів.
"Частину дефіциту поставок нафти до Європи може забезпечити Саудівська Аравія. Однак нафтопереробні підприємства регіону безсумнівно будуть робити вибір на користь російської нафти Urals", - цитує WSJ доповідь аналітиків консалтингової фірми JBC Energy.
На думку експертів JBC Energy, і Росія, і Саудівська Аравія можуть експортувати нафту порівнянної з іранською якості - порівняно "важку" і високосірчисту, що визначає вибір НПЗ. Оцінка експертів підтверджується і анонімними заявами італійських чиновників (Італія імпортує з Ірану 13% нафти, що ввозиться в країну).
Євросоюзом 23 січня прийняв ембарго на поставки нафти з Ірану, яке поширюється в першу чергу на укладання нових контрактів, а за чинними контрактами імпорт нафти повинен буде припинитися з 1 липня, що дозволить знайти нових постачальників. Йдеться приблизно про 600 тис. барелів на добу (б/д), за оцінками WSJ, і Тегеран ще в понеділок висловив упевненість, що йому з легкістю вдасться знайти нових покупців на цю нафту.
Проте Японія і Південна Корея під тиском з боку США також мають намір скоротити закупівлі іранської нафти і збільшити імпорт з інших країн Перської затоки. За оцінками американської аналітичної компанії Eurasia, в результаті ембарго ЄС і зниження закупівель Японією, Південною Кореєю і низкою інших країн Ірану доведеться шукати нові ринки збуту вже для половини свого експорту вуглеводнів - близько 1,3 млн б/д.
Відразу виникає думка про найбільших "клієнтів" Тегерана - Індію та Китай, вплив Вашингтона на які істотно слабший. Проте "до кінця року інші покупці Ірану захочуть знижки як мінімум в 10-15%", стверджує партнер аналітичної фірми Rhodium Group Тревор Хаузер. При цьому багато аналітиків погоджуються з тим, що в цілому по світу нафтові ціни підвищаться в результаті санкцій стосовно Ірану.
Крім того, збільшення закупівель нафти у Ірану тягне за собою додаткові політичні ризики для Китаю та Індії, які вони, швидше за все, вважатимуть зайвими, відзначають аналітики Barclays Capital.
За оцінками Хаузера, починаючи з середини року "безгоспними" залишаться близько 300 тис. б/д іранської нафти, і поки неясно, що саме зробить іранська влада для вирішення цієї проблеми.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас