Бернанке: ФРС розглядає можливість збільшення обсягів купівлі активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: ФРС розглядає можливість збільшення обсягів купівлі активів

Казна та Політика
277
Федеральна резервна система (ФРС) розглядає додатковий викуп активів з метою стимулювання економічного зростання на додачу до викладеного наміру втримувати відсоткові ставки на виключно низькому рівні до кінця 2014 року, заявив глава американського ЦБ Бен Бернанке на прес-конференції після січневого засідання Федерального комітету з відкритих ринків (FOMC) американського ЦБ.
ФРС "готова надати подальше грошово-кредитне стимулювання, якщо не буде спостерігатися достатнього прогресу в просуванні зайнятості до того, що ми вважаємо її максимальним рівнем, або якщо з'являться ознаки подальшого уповільнення інфляції нижче рівня, що відповідає завданням ЦБ", сказав Бернанке.
Таким чином, в США може з'явитися ще одна стимулююча програма - QE3, третій раунд кількісного пом'якшення (англ. quantitative easing).
При цьому голова ФРС підкреслив, що перспективи американської економіки залишаються невизначеними і, хоча відновлення триває, говорити про її зміцнення передчасно. Разом з тим Центробанк очікує поступового прискорення темпів зростання економіки в найближчому майбутньому.
"На даний момент ми не готові стверджувати, що економіка США вступила у фазу більшої активності", - заявив Бернанке. При цьому "очікується, що економічна активність буде поступово посилюватися у зв'язку зі зміцненням споживчої і ділової довіри, а також поліпшенням фінансових умов", додав він.
За словами Бернанке, ФРС проводить "дуже активну стимулюючу політику", окремо згадавши зроблене в середу оголошення про продовження термінів, протягом яких ФРС вважає за необхідне втримувати низьку вартість кредитування, на півтора року - з середини 2013 року (ці терміни були оприлюднені ще в серпні) до кінця 2014.
"Ми сподіваємося донести до ринку інформацію про той рівень підтримки, яку FOMC надає збереженню відсоткових ставок на низькому рівні протягом істотного часу", - пояснив глава ЦБ.
Як стверджує Бернанке, більш тривалі терміни збереження низьких відсоткових ставок передбачають, що продаж активів ФРС також відкладе на більш тривалий час, ніж передбачалося раніше, і, ймовірно, такий продаж почнеться лише в 2015 році.
Також ФРС продовжить реалізацію операції "Твіст", спрямованої на заміщення короткострокових паперів довгостроковими, і реінвестування коштів.
Крім того, 25 січня ФРС вперше в історії оприлюднила офіційний цільовий орієнтир по довгостроковій інфляції - 2% - дані темпи підвищення цін ФРС неофіційно таргетувала вже якийсь час.
"Ясне інформування громадськості про інфляційний орієнтир допоможе закріпити довгострокові інфляційні очікування на певному рівні, тим самим сприяючи ціновій стабільності, - вважає Бернанке. - Також це підвищує можливості FOMC сприяти максимальному рівню зайнятості в умовах суттєвих фінансових труднощів".
Як пише Financial Times, початок офіційного таргетування інфляції означає, що Бернанке вдалося практично неможливе - змінити фундаментальні основи роботи одного з найважливіших центробанків світу. Вперше всі члени ФРС погодили єдиний цільовий рівень інфляції і донесли його до загального відома. Те, що такі зміни відбулися саме при Бернанке, цілком закономірно - він є одним з основоположників доктрини визначення інфляційної цілі і працює над цією темою з початку 90-х рр.. При цьому багато центробанків світу вже встигли встановити чіткий цільовий рівень інфляції, але ФРС довгий час дотримувалася досить туманної оцінки - від 1% до 2% - і всіляко уникала фіксування цього діапазону в офіційних документах.
Важливим нововведенням стала і публікація очікувань керівників ФРС щодо відсоткових ставок. Більшість з них (11 з 17) вважають підвищення вартості кредитування доцільним не раніше 2014 року, однак розкид думок дуже великий, що говорить про майбутні складні процеси узгодження ставок, які чекають ФРС.
За словами глави ФРС, Центробанк готовий у разі погіршення ситуації всіляко підтримати економіку і фінансову систему, в тому числі знизити відсоток, який ФРС нараховує банкам за їх резервів, таким чином, змусивши банки направляти більше коштів на кредитування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас