"Газпром" забезпечив три чверті України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" забезпечив три чверті України

Енергетика
957
Сукупний обсяг імпорту газу в 2011 році склав 45 млрд кубометрів, повідомили вчора в Міненерго. З них 40 млрд кубометрів поставив "Газпром" за контрактами з НАК "Нафтогаз України", а ще 5 млрд кубометрів імпортувала Ostchem Holding Дмитра Фірташа. Формально група купувала середньоазіатський газ. За даними джерел, його також поставила структура "Газпрому" - одна з підконтрольних йому компаній Gazprom Germania (ця компанія поставляє середньоазіатський газ до Європи, офіційно "Газпром" не коментує її участь в схемі). Таким чином, в 2011 році "Газпром" забезпечив 76% потреб України в газі (решта видобувається всередині країни).
Таким чином, в 2011 році "Нафтогаз" вибрав більше мінімального рівня take-or-pay ("бери або плати"). Контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" укладений до 2019 року і передбачає постачання 52 млрд. кубометрів газу щорічно. Однак річний контрактний обсяг може бути знижений на 20%, якщо "Нафтогаз" письмово погоджує це з "Газпромом" за півроку. Рівень take-or-pay за контрактом становить 80%, тобто залежно від річного контрактного обсягу він може досягати 33-41,6 млрд кубометрів на рік. При цьому сторони розходяться в думці, скільки ж Україна повинна закупити в цьому році. В "Газпромі" наполягають, що українська сторона не попередила про зниження обсягу закупівель і повинна викупити не менше 41,6 млрд кубометрів. Київ відповідає, що "Газпром" був попереджений про те, що НАК викупить не більше 33 млрд кубометрів.
Тим часом з початку року Україна різко - майже в три рази - скоротила відбір імпортного газу. У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявили, що переговори з "Газпромом" зайшли в глухий кут і країна готується до скорочення поставок газу з Росії на 25 млрд кубометрів на рік у зв'язку зі зростанням ціни. "В майбутньому ми повинні вийти на те, щоб купувати в Росії всього 8 млрд кубометрів газу на рік. Цього року хочемо закупити лише 27 млрд кубометрів", - повідомило джерело в міністерстві. В "Газпромі" заявили, що контрактом на цей рік передбачено постачання 52 млрд кубометрів. Але у відповідь "Нафтогаз" різко збільшив відбір газу з власних сховищ.
В даний час Україна домагається дворазового зниження ціни газу (до $210-220 за тисячу кубометрів) і обіцяє радикально, до 25-27 млрд кубометрів, скоротити його закупівлі. Цей намір дещо спантеличив "Газпром", визнавав його голова Олексій Міллер. У цінових суперечках монополія звикла сама перекривати вентиль Україні, але не до того, що вона добровільно відмовлятиметься від поставок "Газпрому". Втім, джерела кажуть, що радикального скорочення закупівель, швидше за все, не буде. За їхніми прогнозами, "Нафтогаз" купить у "Газпрому" 33 млрд кубометрів газу, з яких 8 млрд кубометрів перепродасть Ostchem Holding. Нещодавно Дмитро Фірташ заявляв, що саме такий обсяг потрібний його хімічним підприємствам. За словами джерел, від середньоазіатського газу, що поставляється Gazprom Germania, в структурі Фірташа були змушені відмовитися, тому що "тепер він став занадто дорогим": якщо раніше ціни були приблизно в півтора-два рази нижчими, ніж для "Нафтогазу", то вже в I кварталі цього року Ostchem Holding платить $430-435 за тисячу кубометрів, тоді як НАК - $415.
Чому Gazprom Germania підняла ціни для Ostchem Holding, сторони не пояснюють. Або у Gazprom Germania закінчився договір з групою, або середньоазіатський газ подорожчав, каже Віталій Крюков з "ІФД-Капіталу". З останньою версією згоден і Валерій Нестеров з "Трійка Діалог", який відзначає давнє бажання Туркменії продавати газ "за ринковими цінами". В "Газпромі" відмовляються коментувати це питання.
Тим часом офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов учора заявив, що, за прогнозами російської сторони, "Нафтогаз" все ж вибере в 2012 році встановлені згідно з контрактом 41,6 млрд кубометрів. Про це свідчить щодобовий відбір газу, що помітно зростає.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас