МВФ встав на захист приватних кредиторів Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ встав на захист приватних кредиторів Греції

Казна та Політика
601
Глава МВФ Крістін Лагард фактично закликала Європейський центробанк взяти участь у списанні грецького боргу разом з приватними інвесторами. До цих пір ЄЦБ такий варіант категорично відкидав.
За словами Лагард, якщо приватні власники грецьких держоблігацій не домовляться з урядом Греції про списання більшої частини боргу, то участь в процесі повинні взяти інші кредитори Афін. Оскільки мова йде про держоблігації, єдиним "не приватним" кредитором є ЄЦБ - на його балансі, за оцінкою аналітиків, перебувають грецькі держпапери на кілька десятків мільярдів євро. Фінансова допомога на €110 млрд з боку ЄС і МВФ, яка допомогла Греції уникнути дефолту в травні 2010 року, була оформлена у вигляді двосторонніх кредитів.
У середу про те, що МВФ переконує ЄЦБ відмовитися від доходу за грецькими облігаціями, які зараз знаходяться в портфелі регулятора, повідомила Financial Times. На 20 січня на балансі ЄЦБ значилися €219 млрд облігацій країн зони євро. Розбивки по державах регулятор традиційно не надає, однак, за оцінкою Barclays Capital, обсяг грецьких бондів становить €36 млрд. Прибутковість за цими паперами зараз дуже висока, і ЄЦБ може добре заробити в тому випадку, якщо Афіни продовжать обслуговувати свій борг.
При цьому 20 травня Греції потрібно погасити і рефінансувати борг на €14,5 млрд, яких у країни немає - вона може їх отримати у ЄС і МВФ, що погоджували в минулому році нову програму фінансової допомоги Афінам обсягом €130 млрд. Але кошти будуть надані тільки в тому випадку, якщо греки домовляться з приватними власниками своїх облігацій про списання не менше 50% їх вартості. Це списання буде оформлено як добровільний обмін нинішніх паперів на бонди з більш довгим строком погашення (на приватних інвесторів припадає близько 60% державного боргу Греції, який зараз становить €350 млрд).
За останніми даними, кредитори, яких представляє на переговорах Інститут міжнародних фінансів (IIF), запропонували грецькій владі списати 69% чистої вартості паперів, але сторонам не вдалося домовитися про розмір ставки купона за новими облігаціями. Кредитори наполягають на купоні 4,25% за 30-річними бондами, тоді як Афіни готові запропонувати не більше 4%. Міністри країн зони євро 23 січня підтримали позицію грецького уряду, після чого переговори зайшли в глухий кут.
Крістін Лагард в середу лише побічно підтвердила участь ЄЦБ в обговорюваній схемі порятунку Греції, заявивши, що обсяг участі приватних і "не приватних" власників грецьких облігацій у списанні є "проблемним питанням". Раніше ЄЦБ категорично заявляв, що брати участь у процесі списання не буде. Така позиція викликала роздратування приватних інвесторів, оскільки виходить, що вони втратять свої гроші і врятують Грецію від дефолту, а ЄЦБ на цьому заробить. Сам європейський регулятор в середу утримався від офіційних коментарів. МВФ зі свого боку раніше говорив, що наполягає на зниженні боргового навантаження Греції до 120% ВВП до 2020 року з 160% ВВП в даний час, а яким способом такий ефект буде досягнутий, фонд не цікавить.
Треба зазначити, що ЄЦБ завжди послідовно виступав і проти ідеї списання грецьких боргів приватним сектором. Регулятор підкреслював, що основними власниками боргу є банки зони євро, і списання проб'є величезні діри в їх балансах. Для забезпечення фінансової стійкості цих банків буде потрібна докапіталізація на сотні мільярдів євро. Крім того, настільки серйозне знецінення боргу країни, що входить до єврозони, зруйнує довіру інвесторів до держпаперів інших проблемних країн регіону.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас