Меркель: Німеччина виступає проти збільшення кредитного потенціалу ESM — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель: Німеччина виступає проти збільшення кредитного потенціалу ESM

Казна та Політика
156
Канцлер ФРН Ангела Меркель, яка виступила з програмною промовою на відкриття 42-ї щорічної зустрічі представників світових політичних, ділових та інтелектуальних еліт в рамках Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) у швейцарському Давосі, в черговий раз підтвердила, що Німеччина виступає проти збільшення кредитного потенціалу Європейського стабілізаційного механізму (ESM), передає Reuters.
Таким чином, вимогу Міжнародного валютного фонду (МВФ) про збільшення обсягу ESM в два рази було відхилено. При цьому канцлер Німеччини висловила намір продовжувати роботу щодо зміцнення позицій єдиної європейської валюти.
"Ми маємо намір підтримувати євро, проте ми не може гарантувати того, що не в наших силах. Німеччина не хоче давати порожніх обіцянок, оскільки їх невиконання буде сильним ударом по європейських ринках", - заявила Меркель, зазначивши, що довіра до Європи вже похитнулася.
"Довіра до Європи вже не настільки міцна, як раніше, оскільки не всім європейським країнам останнім часом вдавалося виконувати обіцянки і реалізовувати взяті зобов'язання. На сьогоднішній день довіра - це найміцніша валюта, яку країна може мати на світових ринках", - вважає Меркель.
Крім того, в своїй промові німецький канцлер виступила з пропозицією укладення договору між Євросоюзом (ЄС) і США про вільну торгівлю.
Антикризовий механізм ESM планується до запуску в 2012 р. Він повинен змінити Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF), який влада єврозони намагається розширити за рахунок фінансового плеча.
Нагадаємо, передбачувані ресурси ESM складуть 500 млрд євро, при цьому передплатний акціонерний капітал складе 700 млрд євро, причому оплачувана частина акціонерного капіталу країн єврозони складе 80 млрд євро. Де-факто цей механізм виконував би роль єдиного інструменту для врегулювання національних боргів країн. Німеччина раніше вже виступала проти цієї ініціативи.
Деякі європейські політики вважають, що ресурсу ESM буде недостатньо для того, щоб захистити від кризи більші економіки єврозони - іспанську та італійську. В даний час фінансова допомога таким країнам, як Ірландія та Португалія, виділяється через тимчасовий антикризовий фонд EFSF, який в 2012 р. повинен бути замінений постійним стабілізаційним механізмом ESM.
ESM створювався за образом і подобою МВФ як організація, що має схожі з ним функції. У цьому полягає основна відмінність ESM від спішно сформованого в 2010 р. EFSF, що є з юридичної точки зору всього лише цивільно-правовою цільовою компанією.
Раніше міністри фінансів єврозони погодили дві можливості збільшення фінансових ресурсів EFSF. Згідно з домовленістю, в рамках першої опції фонд буде страхувати 20-30% ризику можливих втрат приватних інвесторів при їх вкладеннях в нові випуски суверенних облігацій проблемних країн, таких як Іспанія чи Італія.
Другий варіант передбачає об'єднання приватного та державного капіталів в співінвестиційних фондах, які будуть викуповувати суверенні облігації на первинному і вторинному ринках. Обидві опції, як очікується, будуть реалізовані на початку 2012 р.
Восени лідери ЄС домовилися підвищити кредитний потенціал EFSF до 1 трлн євро, розраховуючи добитися мультиплікативного ефекту від використання існуючих ресурсів фонду за рахунок залучення коштів сторонніх інвесторів (як приватних, так і, наприклад, суверенних держфондів країн, що розвиваються).
ЄЦБ відмовився фінансувати стабфонд.
Німеччина вимагає, щоб інвестори приватного сектора - банки та страхові компанії - несли частину збитків, пов'язаних із врятуванням Греції. Держави єврозони спочатку погодилися в договір про постійний фонд допомоги внести пункти, що вимагають участі приватного сектора. Зараз Греція веде переговори з приватними кредиторами про реструктуризацію свого боргу. 23 січня міністри фінансів країн Євросоюзу відправили пропозицію щодо реструктуризації грецького боргу на переробку.
Сьогодні голова МВФ Крістін Лагард заявила, що кредиторам державного сектора Греції, можливо, доведеться взяти участь у реструктуризації боргів, якщо обсягу списань приватним сектором не вистачить для стабілізації ситуації.
На думку Лагард, спроби країн єврозони провести реформи зі збільшення стабфонду регіону для запобігання поширення боргової кризи є ключовими для процвітання світової економіки.
Раніше МВФ підтвердив намір залучити до 500 млрд дол. додаткових ресурсів, оскільки фонд оцінює світові потенційні потреби у фінансуванні в 1 трлн дол. на найближчі роки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас