Янукович їде в Давос востаннє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович їде в Давос востаннє

162620
У Давосі Президенту дадуть зрозуміти: до жовтневих виборів частково він - людина, якій не подадуть руки. А потім український режим взагалі може стати вигнанцем.
Добровільна відмова України від асоціації і зони вільної торгівлі з Євросоюзом, безсумнівно, не могла не погіршити в цілому взаємини української влади з Заходом. Поки до персональних проблем з в'їздом до країн ЄС для сотень чиновників і бізнесменів, причетних до переслідування опозиції та економічної підтримки правлячого режиму, не дійшло. Для цього залишилася дрібничка - "намалювати" на майбутніх парламентських виборах Партії регіонів та її кандидатам-мажоритарникам потрібний результат. У тому, що так саме і станеться, у середовищі європейських політиків мало хто сумнівається. Однак навіть найгіршим хлопчикам і дівчаткам завжди дають шанс виправитися. Останній шанс для офіційного Києва - парламентські вибори.
Але до того часу і українському Президенту, і багатьом іншим чиновникам рангом поменше, будуть час від часу нагадувати, що стати політичними вигнанцями дуже просто, а ось повернуться в клуб цивілізованих політиків - неможливо. Щось подібне ми можемо спостерігати навколо візиту української делегації до Давосу на світовий економічний форум. Схоже, українським державним мужам, і, головне, самому Януковичу, що вперше після ув’язнення Тимошенко вирушає на світовий представницький форум, доведеться на собі відчути, що таке моветон.
Спочатку в ЗМІ з'явилася інформація (так офіційно ніким і не спростована), що лідери країн Євросоюзу не мають наміру проводити офіційні зустрічі з президентом України Віктором Януковичем. Хіба що в кулуарах і в коридорах. Причина: невдоволення подіями, що відбуваються в Україні, у тому числі ситуацією навколо екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Ця ситуація, як повідомляли виданню, призвела до того, що український МЗС у терміновому порядку зайнявся пошуком європейського співрозмовника для українського Президента (адже треба ж якось забезпечити красиву телекартинку з міжнародного форуму). Кажуть, що після обрання керівником фракції соціалістів у Європарламенті, відмовляється приятелювати з офіційним Києвом і євродепутат Ханнес Свобода, якого завжди вважали "адвокатом Януковича" в Європі. Втім, у президентських політтехнологів на випадок повного провалу заготовлено залізне алібі: Президент їде в Давос говорити про енергетичні питання, навіщо йому там зустрічатися з європолітиками.
Крім того, напередодні візиту Януковича в Давос спалахнув скандал навколо української делегації в ПАРЄ, що дивним чином збігся з ротацією в моніторинговому комітеті ПАРЄ - замість Сергія Головатого туди від України увійшла депутатка-"регіоналка" і сестра глави президентської канцелярії Сергія Льовочкіна Юлія Льовочкіна. Нагадаємо суть скандалу: союзники партії "Батьківщина" - група Європейської народної партії попросила скасувати повноваження української делегації в ПАРЄ через те, що троє її членів - нардепи Писаренко, Пилипенко і Фельдман - які входили до складу як представники Блоку Тимошенко, такими на сьогоднішній момент не є. Виходить, що порушена квота опозиції і влади.
Виганяти українських представників з ПАРЄ, правда, не стали. Зате українській владі тепер загрожує ще одна неприємність - у четвер, у самий розпал візиту Януковича в Давос, асамблея ПАРЄ готова затвердити жорстку резолюцію щодо України. З метою хоч якось пом'якшити зміст цього документа, в ПАРЄ вирушив глава українського МЗС Костянтин Грищенко. Чи вдасться йому щось зробити, сказати складно. Адже проблема в тому, що МЗС останнім часом виступає як пожежний, "гасячи" те чи інше "вогнище загоряння". Будь то відносини з ЄС, Росією чи кимось іншим.
Таким чином, доводиться констатувати, що нинішній Давоський форум, швидше за все, для України буде практично повністю холостим. Можливо, підпишуть угоду про постачання скрапленого газу з Азербайджану. Хоча сьогодні цю угоду багато експертів вважають повторенням історії з нафтопроводом Одеса - Броди - таким же дорогим і таким же сумнівним у підсумку з економічної точки зору проектом. Для українських же бізнесменів, які будуть присутні на різних зустрічах в рамках форуму, Давос вже давно перетворився не на територію для обговорення вигідних контрактів, а на своєрідне дозвілля серед високопоставлених політиків і товстосумів.
Василь Ємельянов
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас