Реформи в Греції сприяли зростанню тіньової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформи в Греції сприяли зростанню тіньової економіки

Казна та Політика
468
Тіньова економіка є однією з гострих проблем сучасної Греції. При цьому взятий урядом країни курс на реформи впливає на неї як свого роду програма підтримки кон'юнктури. У результаті, за оцінкою Інституту прикладних економічних досліджень (IAW) в німецькому Тюбінгені, грецька тіньова економіка зросла майже до 25% ВВП країни, передає РБК-Україна.
"Такий стан справ, без сумніву, лише загострює ситуацію, яка склалася в податковій сфері Греції. Для порівняння: обсяг тіньової економіки в Німеччині складе в поточному році 13,4%. Під терміном "тіньова економіка" аналітики IAW розуміють, перш за все, нелегальну зайнятість, а також всі види кримінального бізнесу", - заявив директор IAW Бернхард Боокманн.
За його словами, у Греції безліч причин сприяє розвитку тіньової економіки. "Це, в першу чергу, потужна бюрократична машина і вкрай заплутана податкова система. Для того щоб обійти бюрократичні перепони, багато фірм вважають за краще вести свій бізнес нелегально. Однією з причин зростання масштабів нелегальної зайнятості є і сама структура грецької промисловості.
Так, у порівнянні, наприклад, з ФРН, в Греції набагато більше індивідуальних підприємців. Мова йде про безліч дуже дрібних фірм - в цьому сегменті нелегальна зайнятість процвітає більше, ніж у великих компаніях. У той момент, коли з метою санації свого бюджету влада Греції збільшує розмір податків і зборів, вона надає тіньовій економіці неоціненну послугу", - вважає Боокманн.
На його думку, при зростанні податку на фактор праці "збільшуються ножиці між брутто- і нетто- доходом, що посилює спокуси тіньової економіки".
Саме тому, за словами експерта, для Греції так важливо створити ефективну систему кримінального переслідування за податкові злочини і зруйнувати бюрократичні перепони, що заважають працювати "по-білому". "Природно, що ставлення до податків в Греції, так звана податкова мораль, формувалося протягом багатьох років. Так що може знадобитися багато часу, поки суспільство перестане так терпимо ставитися до тіньової економіки", - вважає аналітик.
Нагадаємо, 2 січня 2012 р. керівник об'єднання грецьких банків Василіс Рапанос заявив, що питання, чи залишиться Греція в єврозоні, має вирішитися в першому кварталі 2012 року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас