"Родовід" втратив Moody’s — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Родовід" втратив Moody’s

Казна та Політика
632
Рейтингове агентство Moody's відкликало всі рейтинги "Родовід Банку", завершивши, таким чином, співпрацю з фінустановою. Дані заходи, за словами учасників фінансового ринку, виглядають дещо запізнілими - вкладники вже давно поставили хрест на банку.
Вчора міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Services відкликало всі рейтинги "Родовід Банку". Згідно із заявою на офіційному сайті агентства, причиною для цього стали якісь бізнес-міркування, які не афішуються.
На момент прийняття цього рішення у банку був довгостроковий рейтинг у національній та іноземній валюті Саа2 з прогнозом на розвиток, короткостроковий рейтинг в національній та іноземній валюті Not Prime, рейтинг фінансової стійкості (BFSR) Е з прогнозом "стабільний" і рейтинг за національною шкалою (NSR) B3.ua "без будь-яких конкретних перспектив".
Втім, опитані експерти вже давно викреслили "Родовід Банк" зі списку діючих банків, а тому не вбачають у відкликанні рейтингів жодних негативних наслідків. "По-перше, банк є фінустановою, яка, за задумом НБУ і профільного комітету ВРУ, має займатися токсичними активами. По-друге, рішенням уряду він позбавлений статусу банку, що здійснює різні угоди з ОВДП", - говорить директор аналітичної групи "Да Вінчі АГ" Анатолій Баронін. Тому, на його думку, це логічне рішення рейтингового агентства щодо проблемного банку, який держава зібралася реформувати в банк токсичних активів.
Нагадаємо, як вже раніше писали, у вересні 2011 р. Кабінет міністрів з подачі Національного банку України схвалив рішення створити на базі "Родовід Банку" санаційну фінансову установу, яка повинна зайнятися поверненням безнадійних кредитів, виданих свого часу держбанками, а також банками, капіталізованими за участю держави. А на початку січня 2012 р., за інформацією Нацбанку, Міністерство фінансів виключило банк з числа фінустанов, які виконують функції первинних дилерів на ринку ОВДП. Загальне число банків, що виконують функції первинних дилерів на ринку ОВДП, при цьому залишилося незмінним -16.
Ті рейтинги, до яких скотився банк (довгостроковий рейтинг у національній та іноземній валюті Caa2 з "що розвивається" прогнозом, короткостроковий рейтинг в національній та іноземній валюті на рівні Not Prime і рейтинг фінансової стійкості E зі "стабільним" прогнозом) і які, власне, агентство відкликало, є за своєю суттю "сміттєвими". Жоден серйозний публічний інвестор не вклав би кошти в борг або акції емітента з подібним рейтингом", - коментує керуючий партнер "Фортіс Схід" Євген Рокитський. За його словами, у поточній ситуації перед "Родовід Банком" урядом поставлені спеціальні завдання, закріплені розпорядженням НБУ від 14 вересня 2011 р. Менеджмент, провівши тверезу оцінку можливих джерел фінансування спеціалізованої діяльності українського "санаційного" банку, вирішив, що виконання нових завдань не вимагає публічної оцінки банку. Отже, підтримання міжнародних рейтингів стало безцільним, а значить, припинення співпраці з міжнародним рейтинговим агентством було абсолютно очікуваним.
"Підтримка рейтингу, особливо міжнародного, означає обертання банку в публічному інформаційно-інвестиційному просторі: установа розкриває інформацію про свої фінансові та інші показники, а також співпрацює з інвесторами", - пояснює експерт. Відкликання рейтингів, тобто відхід банку з цього простору, зайвий раз підтверджує, що ні залучення нових фінансових ресурсів з ринку, ні продаж істотних пакетів акцій "Родовід Банку" за прозорими схемами його теперішнім акціонером (державою) в коротко- і середньостроковій перспективі не плануються .
"Родовід" зараз знаходиться в перехідному стані, чекаючи своєї реорганізації. Очевидно, що якість активів банку при цьому буде постійно змінюватися, і в результаті, після "очищення" балансів держбанків, ймовірно, його потрібно буде ліквідувати", - оцінює подальшу долю фінустанови старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.
На думку Анатолія Бароніна, найближчим часом можна очікувати зниження рейтингів відносно інших фінустанов з боку Fitch Ratings, Standard & Poor's, Morningstar. Що також не повинно спричинити відчутних негативів для банківської системи країни. "У 2008-2009 рр. політика міжнародних рейтингових агентств була спрямована на свідоме завищення оцінок, про що неодноразово звучала критика з боку ЄС та лідерів фінансового ринку США. На сьогоднішній день ці рейтингові агентства ведуть протилежну політику - свідомо завищують ризики, - говорить аналітик. - Що, з одного боку, повертає і підвищує довіру до агентств, а з іншого - тільки на руку спекулятивному капіталу, який сьогодні, таким чином, одержує надприбуток за рахунок коливань на фінансових ринках".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас