Ъ: Удвох на море — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Удвох на море

Енергетика
1698
"Газпром" обіцяє допомогти Україні в освоєнні Чорноморського нафтогазоносного шельфу. Вчора в компанії повідомили про активізацію переговорів з "Нафтогазом" з вивчення структури Палласа, запаси якої оцінюються в 120,7 млрд кубометрів газу. "Газпром" володіє необхідним досвідом і коштами для реалізації цього проекту. Але експерти здивовані тим, що монополія фактично пропонує Україні допомогу у диверсифікації поставок газу, що призведе до зниження залежності від російського палива.
У російському "Газпромі" вчора повідомили, що домовилися з НАК "Нафтогаз України" про активізацію співробітництва з освоєння структури Палласу на шельфі Чорного моря. Домовленість була досягнута на зустрічі представників компаній в Москві 18 січня. У лютому делегація "Газпрому" прибуде до Києва для вивчення геолого-технічної і фінансово-правової документації. Наступним кроком має стати створення СП для реалізації проекту.
Джерело в російській компанії стверджує, що угоду про розробку родовища в "Газпромі" "налаштовані підписати" в найближчі місяці. Російська монополія навіть схвалила програму освоєння ресурсів вуглеводнів на шельфі Чорного моря до 2030 року. "Відповідно до неї, структура Палласа розглядається як найбільш перспективний об'єкт на шельфі", - повідомили в "Газпромі". Загальні видобувні ресурси на цьому об'єкті можуть скласти 12,2 млн т нафти і 120,7 млрд кубометрів газу. До таких оцінок дійшли в "Нафтогазі" після проведення на ділянці сейсморозвідувальних робіт.
Cтруктура Палласа розташована в північно-східній частині Чорного моря на кордоні України та Росії. Спільно розробляти її міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко запропонував "Газпрому" ще в серпні 2010 року. Угода про співпрацю між НАК і російською монополією була підписана в грудні того ж року. Тоді ж сторони повинні були створити СП, але досі цього не зробили.
Пропозицію "Газпрому" вважають привабливою в українському Міненерго, розповіло джерело у відомстві. "У "Газпрому" є досвід розробки шельфу на Сахаліні і в Баренцевому морі. І головне - компанія має необхідні кошти", - повідомив співрозмовник. За його словами, інвестиції в розробку родовища та облаштування інфраструктури повинні скласти $1,5-2 млрд. У СП, як стверджує співрозмовник "Ъ", більше 50% акцій буде належати "Нафтогазу", що зобов'язує згідно з існуючим законодавством продавати весь видобутий газ на внутрішньому ринку. "Таким чином, СП буде працювати на енергетичну безпеку держави", - відзначає він.
У "Нафтогазу", на відміну від "Газпрому", зараз просто немає коштів на розробку площі Палласу, говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. Він нагадує, що зараз у компанії не вистачає коштів навіть на розрахунки з "Газпромом" за поставлений газ. Буквально вчора в "Віснику державних закупівель" монополія повідомила, що 18 і 19 січня уклала угоди з продажу зі зворотним викупом ОВДП на загальну суму 2,3 млрд грн. Всі торги проведені за неконкурентною процедурою закупівлі в одного учасника, що "обґрунтовується дефіцитом оборотних коштів "Нафтогазу" через незадовільний стан розрахунків споживачів і необхідність накопичення коштів для розрахунків з "Газпромом", - йдеться в повідомленні.
Експерти, втім, здивовані пропозицією "Газпрому". Як відзначає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, російська монополія швидше зацікавлена в тому, щоб затримати розробку площі Палласу, ніж інвестувати в її освоєння. "По суті, Україна може за рахунок одного цього родовища повністю відмовитися на чотири роки від імпорту російського газу. У Росії це розуміють, і чекати, що "Газпром" буде своїми руками створювати альтернативу своєму паливу, наївно", - вважає він. Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський не відкидає, що метою "Газпрому" в даному випадку може бути якраз затримка освоєння родовища. Пан Марунич відзначає, що раніше Болгарія і Туреччина відмовили "Газпрому" у праві розробляти свої родовища на шельфі Чорного моря, побоюючись, що монополія під виглядом своєї участі буде затягувати роботи. "Більш правильно було б розробляти родовище самостійно", - додає пан Пашинський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас