Fitch: Необхідність реформ у Хорватії зросла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Необхідність реформ у Хорватії зросла

Казна та Політика
245
Вступ Хорватії до Європейського союзу, за який на проведеному в неділю референдумі проголосувало 66,25% громадян, матиме позитивний ефект для країни, однак у цьому випадку значно зростає необхідність структурних реформ, йдеться в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.
"Подальша монетарна політика влади продовжує залишатися головним чинником, що впливає на рейтинги країни в короткостроковій перспективі", - наголошується в документі. В даний час суверенний рейтинг Хорватії знаходиться на рівні "ВВВ-" з "негативним" прогнозом, що відображає ризики для країни, пов'язані з великим дефіцитом бюджету, зростаючим співвідношенням держборгу до ВВП і слабким зростанням економіки.
Як стверджують аналітики Fitch, є непідтверджені повідомлення про те, що новий уряд, який прийшов до влади в грудні минулого року, розглядає можливі варіанти для консолідації бюджету з тим, щоб уникнути зниження рейтингу країни. "Проте нам поки ще належить отримати остаточний, розширений варіант фіскальної та економічної програми, спираючись на який ми могли б переглянути рейтинг країни в I кварталі поточного року", - додають експерти.
Входження до складу Євросоюзу дасть Хорватії можливість отримати доступ до суттєвих зовнішніх фінансових джерел, збільшити прямі іноземні інвестиції і привабливість країни в очах експорт-орієнтованих іноземних компаній. На цьому тлі результати референдуму для інвесторів позитивні.
Однак ці переваги країна не отримає автоматично. Для залучення іноземних інвестицій треба, наприклад, збільшити конкурентоспроможність кораблебудівної індустрії з тим, щоб вона могла змагатися з аналогічним сектором інших європейських держав. "Тому перспектива вступу до ЄС скоріше збільшує, ніж зменшує необхідність структурних реформ, спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату і підтримку економічного зростання", - йдеться в прес-релізі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас