Південний Судан зупинив видобуток нафти, Кенія готова надати свій порт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Південний Судан зупинив видобуток нафти, Кенія готова надати свій порт

Енергетика
301
Південний Судан призупинив видобуток нафти через розбіжності з Північним Суданом з питань транспортування нафти, повідомляє арабська газета Er-Riyad.
За повідомленням видання, Кенія готова надати свій порт для імпорту нафти з Південного Судану.
Південний Судан не має виходів до моря і в питаннях транспортування повинен покладатися на Північний Судан, який вимагає понад $30 за кожен барель перекачаної сировини. Південний Судан вважає, що це не відповідає міжнародним стандартам ціни.
У зв'язку з цим, Південний Судан оголосив, що з 20 січня тимчасово припиняє виробництво. Пропозиція від Кенії надійшла 23 січня.
За словами представника міністерства закордонних справ Південного Судану, країна прийняла пропозицію Кенії і буде використовувати її порт. "Ми вже прийняли рішення, яке абсолютно незмінне. Ми будемо будувати нафтопровід, який обійде Судан, і будемо через нього самі відправляти свою нафту", - наводить газета його слова.
Видання Gurtong наводить слова президента Південного Судану Сальва Кіїр Майардіта (Salva Kiir Mayardit), який стверджує, що з грудня 2011 р. збиток країни від Хартума (столиця Судану) оцінюється в $815 млн. При цьому Судан завершив будівництво трубопроводу, який постачатиме 120 тис. барелів на добу до НПЗ на території цієї країни.
"У нас немає ніякої гарантії, що нафта, що транспортується через Судан, досягне свого місця призначення", - сказав глава Південного Судану. "20 січня ми одностайно вирішили, що всі нафтові операції в Південному Судані повинні бути негайно зупинені, і нафта, що належить Південному Судану, не повинна транспортувати через трубопроводи на території Судану", - сказав президент у зверненні до національного зборам.
У той же час президент відзначив, що Південний Судан залишається відкритим для будь-якого діалогу з Хартумом, щоб досягти угоди щодо нафтової проблеми.
У Південному Судані видобувається 500 тис. барелів нафти на добу. Однак Північний Судан контролює трубопроводи, через які нафта йде на експорт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас