Труба на трьох: що пропонує Україна за знижку на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Труба на трьох: що пропонує Україна за знижку на газ

Енергетика
1719
Остання зустріч голови Міненерговугілля Юрія Бойка з керівництвом Газпрому не стала визначальною - отримати знижку в ціні на газ поки не вдалося. Єдиним козирем України в газових переговорах залишається газотранспортна система (ГТС), пише ЛігаБізнесІнформ.
Дискусія з Росією
На прес-конференції після чергового раунду переговорів глава Міненерговугілля демонстрував нетерпіння перед присутніми журналістами.
"Я все сиджу і чекаю, коли буде нарешті питання про переговори з Росією", - сказав він.
Повторивши фразу про те, що переговори пройшли конструктивно, Бойко конкретизував позицію України в переговорному процесі. За його словами, у українських і російських партнерів є розуміння того, що обидві країни повинні знайти вихід в газових питаннях. В даний час обговорюються обсяги газу та його вартість. "У нас йде дискусія, і я впевнений, що через деякий час ми досягнемо компромісу", - сказав міністр.
Бойко підкреслив, що Україна буде закуповувати стільки газу, скільки необхідно для економіки країни.
"Це позиція глави держави, яку ми озвучили нашим російським партнерам, і якої будемо дотримуватися", - сказав він, додавши при цьому, що якщо Росія знизить ціну на газ, Україна збільшить його відбір.
Крім того, Україна повинна мати гарантії обсягу транзиту газу з боку партнерів з Росії, відзначив глава Міненерговугілля.
Тим часом російська сторона не приховує свого інтересу в українській ГТС. Бойко підкреслив, що до реконструкції системи потрібно обов'язково залучати Європу. "В рамках цієї моделі найбільше підходить модель тристороннього консорціуму, яка є базовою в цих переговорах. І я переконаний, що ми знайдемо взаєморозуміння і з російськими партнерами, і з європейськими фінансовими інститутами щодо виконання цих завдань", - сказав він.
ГТС залишається головним козирем
Саме створення газотранспортного консорціуму, який буде модернізувати і управляти ГТС, є логічним виходом із ситуації, що склалася, вважає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.
"Але консорціум, знову-таки, при певних умовах. Це має бути управління. Має бути залучена європейська компанія. Тобто українська газотранспортна система повинна залишатися у власності України", - підкреслив він.
Якийсь прогрес у газових переговорах РФ і України без питання управління ГСТ сьогодні навряд чи можливий, погоджується директор департаменту Due Diligence 2К Аудит - Ділові консультації / Морісон Інтернешнл Олександр Шток. "Україна теоретично може запропонувати Росії в обмін на зниження цін на газ варіанти розвитку співпраці в атомній енергетиці або, наприклад, літакобудуванні. Але навряд чи за рахунок цього Києву вдасться отримати значну знижку на газ. Між тим, Україна розраховує на знижку майже в 40%", - підкреслює він.
Незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін додає, що наявність газотранспортної системи залишається головним козирем у переговорному процесі з Росією.
"Її смерть (ГТС) в російській пресі сильно перебільшена, навіть з запуском Північного потоку", - підкреслює він.
За словами експерта, Південний потік також не становить поки що загрози українській ГТС, незважаючи навіть на те, що Туреччина дала дозвіл на прокладку цього газопроводу. Одним з каменів спотикання в реалізації цього проекту є європейське законодавство, зокрема, дотримання положень Третього енергопакету.
"Там дуже багато жорстких речей, які не дозволяють реалізовувати цей проект в тому вигляді, в якому він сьогодні представлений", - каже Саприкін.
"Таким чином, українська газотранспортна система не стане в найближчі 50 років корисною копалиною. Тобто, трубу не потрібно буде викопувати, і здавати в металобрухт", - додав він.
Зміркувати на трьох
Експерти впевнені, що брати участь в управлінні трубою повинні три сторони. "Тристоронній консорціум не дозволить приймати економічно неефективні рішення на догоду політичним інтересам. У двосторонньому консорціумі ми завжди програємо", - сказав на прес-конференції в Інтерфакс-Україна академік Національної академії наук України, почесний директор Інституту газу НАН України Ігор Карп.
"Росія повинна дати гарантії обсягів транзиту, європейські компанії - забезпечити споживання цього газу, а також вкласти гроші в модернізацію і реконструкцію газотранспортної системи України", - зазначив секретар експертної ради, генеральний директор ТОВ Нафтогазбудінформатика Леонід Уніговський.
За даними джерел, під час українсько-російських газових переговорів розглядалася пайова участь в консорціумі в таких пропорціях: 34% - Україні, 33% - російському Газпрому і 33% - європейським компаніям - покупцям російського газу.
"Зрозуміло, що при такому розкладі 33% акцій можливого консорціуму дістануться компаніям-союзникам Газпрому, який в результаті отримає фактичний контроль над газотранспортним консорціумом (ГТК). Правда, на даному етапі росіяни не наполягають на включенні в такий ГТК українських підземних сховищ газу (ПСГ), загальний обсяг активного газу в яких може досягати 30-32 млрд кубометрів за сезон", - кажуть джерела.
Землянський, в свою чергу, додає, що до президентських виборів у Росії конкретику в газові переговори навряд чи вдасться внести. "Швидше за все, буде технічне рішення ситуації. Тобто, вирішення технічних питань. Безумовно, політичне рішення, або оприлюднення результатів переговорів відбудеться саме після виборів у березні в Росії. Електорат не сприйме позицію Росії, якщо вона почне в спокійному режимі домовлятися з Україною. У них так не прийнято", - зазначив він.
Пошуки альтернативи
Переговори з Росією просуваються туго, і українські чиновники все частіше говорять про альтернативне вирішення енергетичних питань.
Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає, що Україна в змозі відновити обсяги видобутку природного газу, які існували за радянських часів.
"Україна знала кращі часи у видобутку нафти і газу", - сказав прем'єр, додавши, що за радянських часів основний видобуток вівся саме на українських родовищах.
У 2011 році Україна вперше за п'ять років змогла наростити власний видобуток газу. Щоб наростити видобуток, влада готова вносити зміни до законодавства про енергетику та залучати приватні інвестиції. "У нас буде удосконалення законодавчої бази, і підвищення технічного рівня, залучення провідних компаній", - зазначив Бойко. За його словами, вже укладено договір з Halliburton з буріння на Чорному морі, що дозволить збільшити видобуток на 1 млрд кубів.
Експерти поки стримано коментують перспективи внутрішнього видобутку. За словами Землянського, мова поки йде лише про прогнози, хоча і досить оптимістичні.
"Ці прогнози повинні бути підтверджені ще геологічними дослідженнями, розвідкою. Тобто, повинно пройти дослідне буріння", - сказав він.
Однак, якщо буде забезпечено зростання видобутку традиційного газу, і підтвердяться прогнози щодо видобутку сланцевого газу (йшлося про видобуток 25 млрд кубометрів до 2020 року), Україна може говорити про певний енергетичний баланс, додав експерт.
Ще однією можливістю знизити енергозалежність вітчизняної економіки є використання вугілля замість газу на українських теплоенергоцентралях. Бойко вважає цей напрям перспективним.
"У нас є можливість частково замінити газ на вугілля, що ми і будемо зараз робити. Будемо використовувати новітні технології, які вже випробувані і в Європі, і в Китаї. Ми провели попередні дослідження, переговори і будемо використовувати так звану водно-вугільну технологію, яка дозволяє не мати викидів в атмосферу та забезпечити відповідні екологічні нормативи", - запевнив міністр.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас