Підприємства отримають податковий допуск — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підприємства отримають податковий допуск

Казна та Політика
996
Глава Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський заявив, що його відомство за дорученням Кабміну розробило зміни до Податкового кодексу, що стосуються спрощення порядку реєстрації платників ПДВ. Він розповів, що запропоновано виключити з кодексу обмеження, передбачені ст. 181-183. Йдеться про обов'язкову реєстрацію компанії платником ПДВ, якщо вона здійснила за попередні 12 місяців поставку товарів і послуг на суму понад 300 тис. грн, а також про добровільну реєстрацію у випадку, якщо обсяг угод був менший, але 50% з них компанія провела з платниками ПДВ.
Зараз компанії мають право на формування податкового кредиту тільки через рік після реєстрації. "Це ускладнює життя бізнесу. Про яку конкурентоспроможність підприємств, що відкриваються, можна говорити, якщо вони змушені закуповувати обладнання та сировину, але при цьому не мають права на податковий кредит за такими операціями? Той, хто тільки відкрився, не може конкурувати з компаніями, що працюють більше року", - обурюється Бродський, додаючи, що платники ПДВ відмовляються працювати з контрагентами, які не платять податок.
У Держслужбі підприємництва пропонують реєструвати платника на підставі одної його заяви; Державній податковій службі (ДПС) буде заборонено вимагати від компаній додаткову інформацію або документи. Законопроект вже відправлений на узгодження в ДПС. "Податкова виявилася проти, так як там вважають, що наявність обмежень дає можливість закривати "податкові ями" і так звані фірми-одноденки. Хоча я вважаю, що сьогоднішня система, яка зобов'язує звітувати щодо ПДВ в електронному вигляді і реєструвати накладні, - це вже достатній захист", - пояснив Бродський. Неофіційно в ДПС відзначають, що ризики зростання кількості схем з поверненням ПДВ дійсно існують. У жовтні 2011 року в ДПС на обліку було 232 тис. платників ПДВ, при тому що тільки товариств з обмеженою відповідальністю в Україні 468 тис., а є ще платники податку серед акціонерних товариств і "єдинників".
Експерти також вважають, що у податківців достатньо інструментів відстеження схем мінімізації оподаткування для недопущення незаконного формування кредиту та відшкодування ПДВ. "Жодна "податкова яма" не реєструється без відома податківців. Поки існує такий податок, як ПДВ, потрібно дати можливість, щоб усі його платили: і надходжень буде більше, і контроль - легшим. Коли діють одні правила для всіх, контролювати простіше", - вважає президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко. "Функцій у податкових органів достатньо, слід удосконалити адміністрування - в ДПС досить корупції, та й не весь бізнес хоче працювати чесно. Чим ширша база оподаткування, тим прозоріші ці відносини", - говорить радник президента, народний депутат Анатолій Кінах (Партія регіонів).
Зі зростанням кількості платників збільшаться і обсяги повернення ПДВ, прогнозує керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський. Але поправки до Податкового кодексу є адекватними для бізнесу, тому що компанії, яка тільки відкрилася, складно відразу забезпечити необхідний для реєстрації обсяг поставок. "Це нонсенс, коли для того, щоб заплатити ПДВ, компанія повинна отримати на це право. Таким чином податківці обмежують доступ до ПДВ для малого та середнього бізнесу", - відзначає глава Всеукраїнського об'єднання малого і середнього бізнесу "Фортеця" Оксана Продан. За її словами, навіть депутати більшості вважають такі обмеження зайвими і надмірними, тому експерт припускає, що законопроект може отримати підтримку в парламенті. Кінах каже, що цю проблему потрібно вирішувати комплексно - не точково вносити правки до кодексу, а розробити єдиний документ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас