Президент: Україна збільшить власний видобуток енергоносіїв і буде шукати альтернативу газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент: Україна збільшить власний видобуток енергоносіїв і буде шукати альтернативу газу

Енергетика
275
Україна продовжить працювати над збільшенням власного видобутку енергоносіїв, заявив президент України Віктор Янукович в ексклюзивному інтерв'ю для спільного проекту The New York Times News Service & Syndicate і "Сегодня Мультимедиа" - альманаху "Украина и мир 2012. Глобальная повестка".
Як повідомляє прес-служба глави держави, президент, зокрема, зазначив, що вже в 2011 році Україна вийшла на великі обсяги видобутку власного газу і надалі буде їх нарощувати.
Президент звернув окрему увагу на важливість для України пошуку альтернативних видів енергоносіїв. "Два роки тому ми вирішили піти шляхом збільшення власного видобутку енергоносіїв. Ми фактично на 14 мільйонів тонн за два роки збільшили обсяги видобутку вугілля. Це дуже серйозно і ми йдемо і далі цим шляхом", - сказав він.
За словами Януковича, в минулому році в Україні було видобуто 82 млн тонн вугілля, і сьогодні профіцит цього енергоресурсу становить мінімум 5 млн тонн. "Ми можемо використовувати вугілля як енергоносій, який замінює газ, використавши відповідні технології в різних галузях: в металургії, в енергетиці тощо", - зазначив глава держави, підкресливши при цьому важливість оптимізації споживання енергоносіїв.
Президент також вкотре підкреслив, що в даний час Україна платить непомірну ціну за російський газ. "Це проблема, яку ми отримали у спадок, і сьогодні вона нас тримає, як зашморг. Тому що ціна на газ 516 доларів (за 1 тис куб м) - це найвища ціна в світі... Чому у нас газ найдорожчий в світі? Такий підхід несправедливий і абсолютно незрозуміло, за що Україну карають такою ціною. Ось на це питання ми і шукаємо відповідь, продовжуючи переговори з Росією", - сказав Янукович.
Він особливо підкреслив: результати українсько-російських газових переговорів будуть відповідати національним інтересам нашої держави.
Разом з тим глава держави зазначив, що, незважаючи на високу вартість газу для України, влада зробила все, щоб його ціна для населення не збільшувалася. "МВФ, наприклад, вимагав збільшити тарифи на газ для населення і для теплокомуненерго. А це означає підвищити тарифи на оплату квартир більш ніж на 100% і, звичайно, тарифи на споживання газу для населення, за рахунок цього компенсувати дефіцит коштів. Ми розуміли, що таке навантаження для населення надмірне і на це не пішли", - сказав президент.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас