Україна закупить у РФ 33 млрд куб. м газу, з урахуванням потреб підприємств Фірташа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна закупить у РФ 33 млрд куб. м газу, з урахуванням потреб підприємств Фірташа

Енергетика
744
Україна змушена була збільшити закупівлі газу через похолодання в країні, пояснило джерело в Міненерго. Крім того, плани країни щодо закупівель коригуються з урахуванням потреб підприємств компанії Ostchem Дмитра Фірташа, пише видання "Коммерсант-Украина".
"Спочатку ми розраховували обійтися 27 млрд кубометрів і продати з них 6 млрд заводам Дмитра Фірташа. Тепер ми плануємо купити 33 млрд, з яких 6 млрд підуть Ostchem, решта - іншим споживачам", - відзначило джерело в Міністерстві. У прес-службі Фірташа заявили, що в 2012 році Ostсhem поставить 8 млрд кубометрів газу для потреб хімзаводів підприємця. У повідомленні не уточнюється, де буде закуповуватися газ. А в Group DF запит залишили без відповіді.
Торік Ostchem поставляла на українські підприємства газ із Середньої Азії (за даними ЦДУ ПЕК, близько 5,53 млрд кубометрів). Але в IV кварталі 2011 року ціна газу для компаній Фірташа підвищилася до 412 дол за тисячу кубометрів, тоді як "Нафтогазу" він обходився в 398 дол. У січні поставки середньоазійського газу в Україну впали майже в шість разів - з 23 млн до 4 млн кубометрів. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив минулого тижня, що хімпідприємства Фірташа призупинили імпорт середньоазійського газу через високі ціни.
Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що непрогнозована політика України в переговорах з "Газпромом" погіршує шанси домовитися про зниження ціни. "Похолодання не можна було не передбачити. Більше того, з самого початку було зрозуміло, що Україні потрібно 33 млрд кубометрів для себе і Ostchem, - каже Марунич. - Абсолютно незрозуміло, навіщо панові Бойку було заявляти про зниження споживання. Напевно, Дмитро Фірташ не зміг домовитися про постачання дешевшого газу". "Чим більше ми залежимо від російського газу, тим складніше "Газпром" йде на компроміси", - визнає джерело в Міненерго.
Нагадаємо, вчора, 23 січня, голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Україна підтвердила виконання чинного газового контракту з Росією, переговори щодо ціни російського газу будуть продовжені.
"Що стосується України, то у нас є чинний контракт. Контракт у нас такий, що й українські колеги навіть прекрасно розуміють, що умови цього контракту є залізобетонними. І якщо говорити про 2012 рік, то українська сторона підтвердила, що буде виконувати в повному обсязі контрактні зобов'язання, які є", - зазначив Міллер і додав, що українська сторона буде продовжувати переговори з Росією, щоб "якимось чином відкоригувати ціну".
Відзначимо, за даними "Нафтогазу України", ціна на російський газ для України в I кварталі 2012 року становить 416 дол за 1 тис. кубометрів, в II і III кварталах - 418 дол, в IV кварталі - 413 дол за тисячу кубометрів.
Україна раніше заявила про намір скоротити закупівлі російського газу в 2012 році з передбачених контрактом 52 млрд куб. м до 27 млрд куб. м.
11 січня ц.р. Бойко заявив, що Київ зменшить закупівлю газу у РФ в два рази до 27 млрд кубометрів - рівня внутрішньої потреби. Раніше Бойко заявляв, що в найближчі 5 років Україна планує зменшити закупівлю російського газу до 12 млрд куб. м на рік за рахунок зростання видобутку власного газу, ефективних технологій енергозбереження та заміни дорогого імпортного газу вітчизняним вугіллям.
Однак, контрактний обсяг може бути змінений не пізніше, ніж за півроку до початку поставок, як зазначено в контракті.
Міллер підкреслив, що Україна може скоротити обсяг відбору газу, але в контракті є умова "бери або плати". "Це умова контракту, і українська сторона знає про це. Але, як було сказано керівництвом РФ, російська сторона, "Газпром" будуть діяти в цивілізованому порядку", - підкреслив глава "Газпрому".
Чинний довгостроковий контракт "Нафтогазу України" і "Газпрому" передбачає штрафи при закупівлі газу нижче мінімального обумовленого обсягу.
Додамо, в 2011 р. імпорт газу з РФ склав близько 40 мільярдів кубометрів.
Газове питання в російсько-українських відносинах увійшло в особливо гостру фазу на початку вересня 2011 р. у зв'язку з запланованим зростанням цін на газ. Крім ціни на блакитне паливо, сторони сперечаються про обсяги його поставок і вартість ГТС України. Російська сторона в особі Олексія Міллера оцінює вартість ГТС України в 20 млрд дол., а українські розрахунки вважає завищеними. Також зазначимо, що вчора повідомлялося про те, що з боку "Газпрому" надходила пропозиція викупити українську ГТС за 4 млрд дол., проте українська сторона відмовилася вести переговори про продаж.
Нагадаємо, "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про об'єми та умови транзиту природного газу через територію України на період 2009-2019 рр. Контракт на постачання газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас