В Тегерані вважають марним рішення ЄС про нафтове ембарго проти Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Тегерані вважають марним рішення ЄС про нафтове ембарго проти Ірану

Енергетика
222
Рішення ЄС про введення нафтового ембарго проти Ірану не принесе ніяких результатів, заявив представник іранського міністерства закордонних справ Рамін Мехманпараст.
"Загрози, тиск і несправедливі санкції приречені на провал. Все це не завадить роботі Ірану над атомною програмою, яка є його фундаментальним правом", - цитує Р.Мехманпараста іранське державне телебачення.
Раніше в понеділок Рада ЄС заборонила імпорт в Євросоюз сирої нафти і продуктів нафтохімії з Ірану.
"Ця заборона стосується імпорту, купівлі та транспортування таких продуктів, як і діяльності банківського сектора і страхового бізнесу, що до них належать", - йдеться в постанові, прийнятій у понеділок міністрами закордонних справ ЄС у Брюсселі.
Вже укладені контракти можуть діяти до 12 липня 2012 року. Перегляд заходів щодо ембарго на нафту та похідні від неї продукти відбудеться до 1 травня поточного року.
Крім того, Рада заборонила імпорт у країни ЄС нафтохімічних продуктів з Ірану, а також експорт до Ірану устаткування і технологій для галузі з ЄС.
Відтепер заборонено здійснювати нові інвестиції в іранські нафтохімічні підприємства чи співпрацювати з ними в рамках спільних підприємств.
Прийнято обмежувальні заходи і в банківській сфері. Вони стосуються джерел фінансування ядерної програми Тегерана "у зв'язку зі зростаючою стурбованістю ЄС" щодо цілей цієї програми.
Рада ЄС ухвалила рішення "заморозити" авуари іранського центрального банку в Євросоюзі при застереженні, що "законна торгівля" може продовжуватися "при дотриманні деяких суворих умов".
Забороняється торгівля золотом, коштовними металами і алмазами з державними організаціями Ірану й іранським центральним банком. Також забороняється постачати центральному банку цієї країни іранські банківські квитки і монети.
Не може продаватися Ірану "низка товарів подвійного призначення", які можуть бути використані для ядерної програми.
Крім того, Рада ЄС внесла додатково до списку осіб та організацій, чиї активи в Євросоюзі "заморожуються" і яким заборонений в'їзд в ЄС, трьох представників режиму Тегерана. Міністри закордонних справ ЄС "заморозили" авуари восьми нових організацій і зняли обмежувальні заходи з одного з іранських підприємств, йдеться в постанові Ради ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас