Конкуренти хочуть завадити Україні освоювати Чорноморський шельф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конкуренти хочуть завадити Україні освоювати Чорноморський шельф

Енергетика
408
Скандал навколо закупівлі НАК "Нафтогаз України" двох бурових установок є засобом в конкурентної боротьби в освоєнні Чорноморського шельфу. Про цьому заявила прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, пишуть Подробности.
Зокрема, в повідомленні підкреслюється, що сьогодні в світі йде гостра боротьба за енергоресурси, а в деяких регіонах доходить до застосування силових методів. У Міненерго зазначили, що в таких умовах є дуже значна зацікавленість певних суб'єктів, які не хотіли б освоєння Україною шельфу Чорного моря і перетворення України з країни-споживача енергоресурсів на нового гравця на ринку.
Крім того, прес-служба відомства нагадала, що для проведення аудиту закупівлі першої бурової установки Україна залучила міжнародну компанію Halliburton. 17 листопада 2011 р. Halliburton видала звіт про вартість бурової установки, згідно з яким Halliburton не знайшла відхилень від ринкових умов при закупівлі Україною першої бурової установки. Згідно зі звітом, початкова купівельна ціна бурової установки становить 248,5 мільйона доларів, а решта коштів - 144,32 мільйона доларів - спрямовані на додаткове обладнання, послуги та доставку.
Також в Міненерго зазначили, що всі платіжні документи щодо закупівлі цієї бурової установки були продемонстровані в ефірі "5 каналу" головою НАК "Нафтогаз України" Євгеном Бакулін 6 червня 2011р. і заступником голови НАК Вадимом Чупруном 17 червня 2011 р.
Прес-служба Міненерговугілля звертає увагу, що відкриття конвертів з конкурсними пропозиціями учасників (21 вересня 2011 року) і оголошення переможця конкурсу (2 листопада 2011 року) при закупівлі другої бурової установки проводилося в прямому ефірі у присутності представників усіх провідних українських ЗМІ. "Вважаємо, що подальші інсинуації з приводу закупівлі бурових установок - засіб конкурентної боротьби в освоєнні Чорноморського шельфу, спрямований на зниження енергетичної безпеки України", - йдеться в повідомленні Міненерго.
Разом з тим, у відомстві стверджують, що за рахунок освоєння шельфу Чорного та Азовського морів Україна має можливість вже в найближчому майбутньому істотно збільшити видобуток нафти і газу, а в перспективі - звести до мінімуму обсяги закупівлі імпортних енергоносіїв. "Потенційні запаси шельфу оцінюються в 2,3 мільярда тонн умовного палива, їх освоєння не перевищує 4%", - йдеться в повідомленні прес-служби.
Там також повідомили, що перша з двох придбаних СПБУ - "Петро Годованець" - почне роботу в 2012 році. Основне місце її дислокації - нафтове родовище Суботіна, освоїти яке за допомогою діючих СПБУ з технічних причин неможливо, у тому числі через низьку швидкість буріння. Передбачається, що на родовищі Суботіна буде пробурено 50-60 свердловин за допомогою СПБУ "Петро Годованець".
Друга бурова установка, договір на придбання якої підписаний 2 листопада 2011 року, буде задіяна в розвідці нових родовищ в Північно-західній частині і Прикерченській ділянці шельфу Чорного моря. Там на глибинах моря в 70-120 метрів виявлено 11 перспективних структур. Прогнозні ресурси п'яти з них становлять близько 70 мільярдів кубометрів природного газу, а інших шести - понад 70 мільйонів тонн нафти. Першим місцем розвідувальних бурових робіт буде структура Рифтова-Осетрова.
Крім того, в Міненерго заявили про те, що останнім часом у світі спостерігається значне підвищення інтересу до морських бурових установок. За інформацією прес-служби відомства, в 2011 році кількість замовлень на виготовлення нових бурових установок досягла 100, причому найбільший попит спостерігався саме на самопіднімальні бурові установки. "У зв'язку з цим у світі спостерігається дефіцит бурових установок, у вільному продажу їх немає, а черги на купівлю бурових розтягнулися на кілька років вперед", - підкреслюється в повідомленні.
Нагадаємо, в прямому ефірі програми "Велика політика" на телеканалі "Інтер" 20 січня 2012 р. міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, відповідаючи на питання щодо прозорості купівлі Україною бурових установок, заявив, що замовними матеріалами про ці бурові вишки зацікавлені сторони намагаються змусити Україну припинити займатися розвідкою Чорноморського шельфу. "Ми пішли на безпрецедентний крок - у відкритому ефірі показали платіжні документи, куди платив "Нафтогаз України" і за що. А коли купувати другу бурову установку, ми запросили журналістів і конверти з конкурсу відкривали в їхній присутності, - сказав Бойко. - Є перешкоди для того, щоб ми підвищили свою енергетичну незалежність, але ми будемо продовжувати цю роботу. Ми будемо реально освоювати Чорноморський шельф, бо це найбільший резерв України по газу. За рахунок, в тому числі, першої бурової, ми цього року отримаємо додатково мільярд кубів газу".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас