ЄАБР: Білорусія підготує нову стабілізаційну програму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄАБР: Білорусія підготує нову стабілізаційну програму

Казна та Політика
102
Білорусія підготує нову стабілізаційну програму в рамках співпраці з Антикризовим фондом ЄврАзЕС (АКФ) з урахуванням змін в економіці країни в 2011 році. Про це повідомив заступник голови правління Євразійського банку розвитку (ЄАБР, є керуючим засобами АКФ) Сергій Шаталов.
За його словами, група фахівців ЄАБР почала в січні в Мінську роботу з оцінки результатів 2011 року в економіці країни, і по реалізації рішень Ради АКФ від 28 листопада 2011 року, який рекомендував підготовку нового листа про наміри та нову стабілізаційну програму.
Як зазначив Шаталов, ЄАБР розраховує активно працювати з урядом і Національним банком Білорусії протягом решти січня і в лютому, щоб вийти на проекти зазначених документів.
"За рік, що минув з моменту, коли ми почали переговори з фінансового кредиту АКФ, основні параметри економіки Білорусі зазнали істотних змін", - пояснив Шаталов необхідність підготовки нових документів.
При цьому заступник голови правління ЄАБР підкреслив, що деякі зміни носять позитивний характер, як, наприклад, "досягнення рівноважного курсу рубля, що визначається ринковими сигналами, і поліпшення стану платіжного балансу та міжнародних резервів". Також до позитивних моментів він відніс припинення незабезпеченого емісійного кредитування економіки.
У той же час, додав він, деякі зміни викликають тривогу, насамперед це дуже висока інфляція, зареєстрована в 2011 році, що негативно впливає на рівень життя населення і на довгострокові перспективи економіки Білорусії.
Рада АКФ 4 червня 2011 р. схвалила виділення Білорусі фінансового кредиту в обсязі 3 млрд доларів. У 2011-му ЄАБР здійснив переказ двох траншів кредиту - на 800 млн і 440 млн.
Наступні чотири транші, у розмірі 440 млн доларів кожен, будуть перераховуватися Білорусії протягом 2012-2013 років у міру виконання розробленої урядом програми макроекономічної та фіскальної стабілізації.
Нинішня програма включає заходи щодо зниження дефіциту поточних операцій за рахунок посилення грошово-кредитної і бюджетної політики, скорочення емісійного кредитування економіки і поповнення міжнародних резервів до економічно безпечного рівня, передає РИА Новости.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас