Цього року Фірташ поставить на свої підприємства 8 млрд кубометрів газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цього року Фірташ поставить на свої підприємства 8 млрд кубометрів газу

Енергетика
425
Компанія "OstChem Holding Limited" в 2012 році поставить 8 млрд куб. м газу для потреб хімічної галузі, азотних підприємств Дмитра Фірташа.
"Поставки необхідних обсягів газу дозволяють нам продовжити модернізувати підприємства, створювати і розвивати на їх базі нафтохімічне виробництво", - передає слова мільярдера його прес-служба, передає Інтерфакс-Україна.
При цьому він нагадав, що "OstChem" змогла забезпечити стабільну роботу найбільших підприємств хімічної галузі країни.
"Наша кінцева мета - посилення позицій України на глобальних ринках хімічної продукції", - запевнив бізнесмен.
Разом з тим в повідомленні прес-служби відсутня додаткова інформація, зокрема, про обсяги закупівлі газу в 2011 році, джерела його постачання в 2012 році та перелік підприємств, які буде постачати "OstChem".
Підконтрольна Фірташу "OstChem" в минулому році поставляла на українські підприємства газ середньоазіатського походження (Туркменістан, Узбекистан, Казахстан). Згідно з інформацією російського ЦДУ ПЕК, обсяги поставок склали 5,53 млрд куб. м.
Однак відповідно до даних Державної служби статистики та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, до кінця 2011 року ціна поставок середньоазіатського газу зрівнялася і навіть перевищувала ціну, за якою НАК "Нафтогаз України" купував газ у "Газпрому" за контрактом 2009 року.
У січні поставки середньоазіатського газу в Україну впали майже в шість разів - з 23 млн куб м до 4 млн куб. м. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко 20 січня повідомив, що хімічні підприємства Фірташа призупинили імпорт середньоазіатського газу через високі ціни на нього.
Загалом міністр оцінив річні потреби українських хімічних підприємств в газі приблизно в 7 млрд куб. м.
Одеський припортовий завод, останнє підконтрольне державі велике азотне підприємство з шести працюючих в Україні, у 2012 році обрало постачальником газу "Нафтогаз", плануючи отримати від нього 1,3 млрд куб. м.
Фірташ є власником "Рівнеазоту", "Стиролу", сєверодонецького і черкаського "Азоту". У 2011 році він вклав в їх модернізацію близько 1 млрд грн, плануючи інвестувати в розвиток цих чотирьох азотних підприємств ще 1,7-1,8 млрд грн. Бізнесмен також контролює "Кримський титан" і "Кримський содовий завод".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас