Кругман: Економіка США одужує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кругман: Економіка США одужує

Казна та Політика
613
Нобелівський лауреат, економіст Пол Кругман вказує на те, що, поки політичні дебати крутяться навколо зростаючої суми держборгу, американська економіка демонструє перші ознаки одужання.
Економіст зазначає, що багато в чому на економіку США в останні роки негативно вплинув занепад на ринку нерухомості. Проте є і зворотний зв'язок: поліпшення в економіці призводить до збільшення продажів в нерухомості, що, в свою чергу, впливає на обсяги будівництва і продовжує зміцнювати економіку. "І якщо ви поглянете на останні статистичні зведення, то помітите - щось в цьому роді вже починається: продажі нерухомості піднялися, безробіття зменшилося, а настрої будівельників покращилися", - зауважує Кругман.
Він також зазначає, що шанси на вихід на позитивний економічний тренд зросли, у зв'язку з тим що американці досягли значного прогресу на борговому фронті.
"Це, звичайно, не те, що ви почуєте на публічних дебатах, де все крутиться навколо зростаючого державного боргу. Але кожен, хто серйозно заглиблювався в питання того, як ми прийшли до занепаду економіки, знає, що справжнім винуватцем був приватний борг, особливо борги домогосподарств. Вибух побутового боргу в роки Буша підготував ґрунт для кризи. І гарною новиною є те, що цей приватний борг знизився в доларовому вираженні, а також істотно знизився як відсоток від ВВП, починаючи з кінця 2008 року", - відзначає експерт.
Кругман, проте, підкреслює, що ризики для економіки США залишаються, і один з них полягає в тому, що криза в Європі може зірвати перші ознаки відновлення Америки. Ситуація в Європі тим небезпечніша, що політики ЄС бояться приймати "погані" (непопулярні) рішення, каже експерт, посилаючись на останнє дослідження McKinsey Global Institute. Наприклад, ЄЦБ турбується більше про інфляцію, ніж про відновлення економіки, критично зазначає Кругман. Крім того, курс на економію в Європі не дасть приросту ВВП і, відповідно, ніяк не допоможе у вирішенні питання боргів.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас