Підсумки торгів на фондовому ринку за 16-20 січня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки торгів на фондовому ринку за 16-20 січня

Фондовий ринок
139
Минулі сім днів стали для учасників українського фондового ринку першим повноцінним торговим тижнем цього року, як за графіком, так і щодо подій, які відбувалися на глобальних ринках. Безперечно, для багатьох потрясінням спочатку стала заява рейтингового агентства S&P про зниження довгострокових кредитних рейтингів дев'яти країн єврозони.
Було б необачно сказати, що цього ніхто не знав заздалегідь і не чекав, оскільки так чи інакше основні великі інвестори закордонних майданчиків врахували такий поворот подій ще минулої п'ятниці, коли була запущена чутка про можливі "випади" з боку низки рейтингових агентств. Так у понеділок, 16 січня, багато закордонних майданчиків відкрилися зниженням, а деякі невеликим "гепом" вниз.
Ранкова просадка більшості європейських індексів була практично відразу ж викуплена після відкриття. Таким чином, протягом дня основні закордонні майданчики демонстрували різноспрямовану динаміку у районі нульових позначок від значень закриття попередньої торгової сесії. Було очевидно, що увага багатьох інвесторів зосереджена на головній події понеділка - розміщенні боргових зобов'язань Франції на суму 8,7 млрд. євро.
Що стосується виходу макростатистики, то в понеділок її було традиційно мало, також не виходила і важлива корпоративна звітність. Протягом дня ще виходили новини від інших рейтингових агентств (у тому числі і Moody's про подальше можливе зниження кредитного рейтингу Франції в разі стрімкого збільшення держборгу країни відносно ВВП), але всі вони були сприйняті закордонними інвесторами нейтрально.
На українських майданчиках ситуація була практично аналогічною, з тією тільки різницею, що просідання по завершенню торгової сесії вдалося викупити не повністю.
На американських майданчиках в перший день тижня торги не проходили у зв'язку зі святкуванням Дня Мартіна Лютера Кінга. У вівторок в центрі подій опинився азійський регіон на чолі з Китаєм. Опублікована статистика та низка економічних показників країни продемонстрували, що економіка Китаю знаходиться в більш ніж хорошому стані і відчуває себе цілком упевнено.
У четвертому кварталі ВВП Китаю виріс на 8,9% (у річному вирахуванні), у той час як очікувався показник на рівні 8,7%. Не будемо забувати про західний регіон, де варто відзначити квартальний прибуток Wells Fargo, що виявився кращим від очікувань аналітиків.
У той же час прибуток Citigroup виявився нижчим за очікування в четвертому кварталі, але це ніяк не вплинуло на інвесторів, які тут же встигли забути про Citigroup і більше реагували на показники інших великих компаній, які звітували в той день. У вівторок "бичачі" настрої також були підтверджені зростанням індексу економічних очікувань інвесторів ZEW по Німеччині за січень. Крім того, порадувало проведення аукціонів з розміщення векселів Європейського фонду фінансової стабільності, а також Греції та Іспанії.
Що стосується українського фондового ринку, то вітчизняні інвестори вирішили не відставати від світових тенденцій, і на основних локальних майданчиках за підсумками вівторка була повністю викуплена просадка понеділка. У середині тижня динаміка торгів західних майданчиків була на диво спокійною, а багато з них торгувалися без єдиного напрямку.
На початку торгових сесій, як і слід було очікувати, стримуючим фактором виявилася слабка звітність банків США, проте опубліковані дані багато в чому були очікуваними і, відповідно, не мали сильного тиску на динаміку ринків. Однією з прикростей стало безробіття у Великобританії, що виросло до максимального рівня з січня 1996 року і склало 8,4%, в той час як аналітики говорили про показник 8,3% в своїх прогнозах. З позитивних даних варто відзначити приплив чистих інвестицій в активи США, включаючи казначейські зобов'язання, корпоративні облігації, акції та інші фінансові активи.
Загалом приплив чистих інвестицій склав 60 млрд. дол., в порівнянні з 8,3 млрд. дол в попередньому місяці, у той час як експертна оцінка перебувала на рівні 40 млрд. дол. Відкриття американських фондових майданчиків в "зеленій" зоні головним чином відбулося за рахунок звітності, яка виявилася вищою від очікувань щодо Goldman Sachs. Американський банк скоротив чистий прибуток у четвертому кварталі 2011 року на 58% до 1,01 млрд. дол, або 1,84 дол на акцію, у порівнянні з 2,39 млрд. дол, або 3,79 дол на акцію за аналогічний період роком раніше. На українських майданчиках активність "ведмедів" була не такою істотною, тому зниження на відкритті вдалося відіграти і навіть вийти в плюс після публікації статданих з Європи.
У середу була оприлюднена інформація щодо торгового балансу Італії за листопад, де показник виріс на 0,5 млрд. євро, а торговий баланс з країнами Євросоюзу збільшився на 0,169 млрд. євро. Під завершення торгового тижня український фондовий ринок акцій продемонстрував істотне зростання після тривалого зниження з початку цього року. Стало помітно, як у вітчизняних інвесторів почав потроху з'являтися апетит до ризикових активів.
Каталізатором позитивних настроїв як на світових, так і на вітчизняних майданчиках, вже традиційно стала гарна звітність великих компаній і обнадійливі дані щодо ринку праці, які вийшли в четвер. Так, кількість первинних заявок на допомогу з безробіття, за даними Міністерства праці США, опустилася до мінімуму (352 тис.) з квітня 2008 року, в той час як прогнозувалося зниження до 385 тис., в порівнянні з показником 399 тис. місяцем раніше.
Останній день тижня не був багатим на макроекономічні дані, а з великих підприємств звітувала тільки компанія General Electric, звітність якої не була на рівні навіть середніх прогнозів з продажу в зв'язку з падінням попиту на продукцію в Європі. У той же момент прибуток від операцій, що тривають, перевищив середні очікування.
Опубліковані в першій половині дня дані щодо роздрібних продажів Великобританії за грудень показали зростання на 0,6%, порівняно з 0,5% в попередньому місяці. За півгодини до закриття торгів на українському фондовому ринку вийшла статистика щодо ринку нерухомості США (виявилася гіршою від прогнозів, але кращою, ніж минулого разу). Таким чином, продажі будинків на вторинному ринку в грудні були зафіксовані в кількості 4,61 млн., хоча очікувалося 4,65 млн. Проте, показник виявився вищим від попереднього значення 4,39 млн. будинків. Дані з Європи показали уповільнення зростання індексу цін виробників Німеччини в грудні з 5,2% роком раніше до 4,6% (аналітики прогнозували 4,0%). На завершення тижня невизначеність серед інвесторів тільки зростала, оскільки ситуація в Європі так і залишається неясною.
Конкретного рішення в переговорах (у п'ятницю закінчився третій раунд) між кредиторами і Грецією, як і раніше, немає. На ринках не вщухають чутки про те, що втрата при реструктуризації боргів може перевищити 50% і складе 68%. Природно, такі переживання інвесторів можуть і не виправдатися, але так чи інакше вони проявляться вже на цьому тижні. Динаміка торгів як на закордонних майданчиках, так і локальних, в понеділок багато в чому буде визначатися також за рахунок результатів саміту серед міністрів фінансів Євросоюзу і результатів засідання ФРС. Також поточний тиждень буде цікавим для ринку за рахунок чергового розміщення боргових цінних паперів Німеччини і Франції; крім цього, буде опубліковано пристойну кількість важливих макроекономічних даних, серед яких варто виділити дані щодо зростання ВВП США.
Для українського ринку закриття торгів в останній день тижня пройшло в "зеленій" зоні ледве вище нульових позначок. Інтерес інвесторів був зосереджений більше в паперах металургійного сектора. Пасивні раніше покупці стали набирати "довгі" позиції, але відсутність великої кількості грошей все-таки позначається на активності учасників українського ринку і зберігає ймовірність рішучих дій з боку продавців. Однак не будемо загадувати наперед, адже новий тиждень обіцяє бути дуже цікавим та насиченим.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас