Газ підпишуть навесні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ підпишуть навесні

Енергетика
1239
Україна і Росія наближаються до завершального етапу газових переговорів. Про це в п'ятницю заявив прем'єр Микола Азаров. "Зараз, нарешті, ми наближаємося до фінішу або, так би мовити, до завершального етапу цих переговорів. Мені дуже хотілося б, щоб вони пройшли якомога швидше. Дуже хотілося б, тому що я знаю реальну ситуацію", - зазначив глава Кабміну. Розвиток співробітництва в газовій сфері, за його словами, українська сторона вважає можливим шляхом створення тристороннього консорціуму з управління і модернізації газотранспортної системи за участю РФ і ЄС. Прем'єр також підкреслив, що в процесі переговорів Україна не йде на односторонні поступки.
"Тому так важко і так важко йдуть ці переговори, тому що ні президент, ні уряд не поступаються національними інтересами. Ні про які поступки односторонні взагалі мова не йде", - сказав він.
Прояснюючи деякі нюанси газової дискусії Москви і Києва, співрозмовник "i" в "Нафтогазі" зазначив, що базові деталі подальшої співпраці сторони узгодили ще напередодні новорічних свят. Крім умов створення газотранспортного консорціуму, також обговорюються можливості участі російського капіталу в структурі власності 20 українських промпідприємств. "Ця умова була висунута РФ, вона зачепила інтереси великого українського бізнесу і, природно, викликала несхвальну реакцію серед його власників", - сказав співрозмовник. При цьому він звернув увагу, що нерозв'язних питань у переговорах немає, тому вони дійдуть до свого логічного завершення незабаром. Але підписання нових домовленостей планується, як наполягає російська сторона, після завершення президентських виборів в РФ на рівні глав держав. "Очевидно, що підписи під новими угодами будуть поставлені президентом України Віктором Януковичем, а з боку Росії - Володимиром Путіним", - зазначив співрозмовник "i".
Але поки ситуація не вирішена, Радбез України вирішив відпрацювати додаткові заходи щодо забезпечення енергобезпеки країни. Про це повідомила секретар РНБО Раїса Богатирьова за підсумками закритого засідання РНБО, присвяченого питанням енергобезпеки, яке відбулося в п'ятницю під головуванням Віктора Януковича. "Сьогодні замість будівництва сучасної країни і фінансування вкрай важливих соцпрограм ми змушені по суті перенаправляти відповідні податки на потреби РФ. 96 млрд. грн. - саме таку суму щорічно віддає наша держава РФ. А прямий збиток України в результаті дії газових договорів 2009 р. складає до $5 млрд. на рік", - заявила вона. Говорячи про заходи щодо зміцнення енергобезпеки країни, Раїса Богатирьова зазначила, що, перш за все, мова йде про диверсифікацію джерел поставок газу. Але такі плани, як вважають експерти, за короткий термін здійснити неможливо.
"Для України, та й для Росії теж, вигідніше самим домовитися про компроміс у відповідності з виразом Остапа Бендера: "Згода - це продукт непротивлення сторін", - зазначив політолог Олександр Палій, розмірковуючи про перспективи судових розглядів з газового питання між Москвою і Києвом. За його словами, слід враховувати, що Європа, яка отримала тільки що знижки від "Газпрому", має альтернативні джерела отримання газу. Тому Росія пішла на поступки для того, щоб не втрачати ринки. Україна зараз подібних альтернатив не має, тому Росія вичавлює з неї все, що може. "Разом з тим, як кажуть юристи, вкрай складно в судовому порядку змусити державу платити за той обсяг товару, який вона не споживає. Тому Росії буде непросто через суд домогтися від України "вибирання" призначеного за контрактом обсягу газу. Тим більше, що свого часу вона сама порушила відповідну угоду, відмовившись купувати заданий обсяг туркменського газу", - підсумував експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас