В Японії уряд має намір націоналізувати компанію-оператора "Фукусіма-1" TЕРСО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Японії уряд має намір націоналізувати компанію-оператора "Фукусіма-1" TЕРСО

Енергетика
100
Влада Японії націоналізує компанію-оператора атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1", що постраждала від природних катаклізмів, Tokyo Electric Power Co. (TЕРСО) мінімум до 2022 р. Відповідна мета зазначена в плані, підготовленому відомством, що курирує питання кризової АЕС, передає Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ.
Раніше з пропозицією націоналізації виступило Міністерство торгівлі, економіки і промисловості Японії. При цьому уряд Японії через спеціальний фонд готується направити на відновлення підприємства 1 трлн ієн (12,97 млрд дол).
Представники фонду та TЕРСО, в свою чергу, мають намір завершити до березня 2012 р. розробку бізнес-стратегії компанії, яка, як очікується, дозволить їй уникнути банкрутства та одночасно виконати всі пов'язані з аварією, що сталася в березні 2012 р., фінансові зобов'язання. Згідно з проектом плану, TЕРСО повернеться до прибутковості вже в 2013 фінансовому році.
В уряді країни розраховують, що до 2022 р. компанія поверне весь обсяг виділеної їй фінансової допомоги, після чого процес денаціоналізації буде завершено. На ці цілі TЕРСО зобов'яжуть щорічно направляти половину свого прибутку до оподаткування.
Нагадаємо, в березні 2011 р. в Японії стався землетрус магнітудою 9,0, після чого на узбережжя країни обрушилося цунамі. Жертвами удару стихії стали близько 20 тис. людей. Крім того, природні катаклізми викликали аварію на атомній електростанції "Фукусіма-1", де сталося кілька вибухів і витік радіації. Три реактора на АЕС Фукусіма, пошкоджені в результаті руйнівного землетрусу і цунамі в березні минулого року, були побудовані ще в 1967 році.
Катастрофа серйозно підірвала місцеве сільське господарство, що призвело до багатомільйонних втрат економіки, а прем'єр-міністр Японії Наото Кана, змушений був у результаті піти у відставку.
Надзвичайна подія на "Фукусімі-1" призвела до перегляду політики щодо атомної енергії в низці країн світу. Влада ФРН заявила про поступову відмову від використання АЕС для забезпечення електроенергією німецьких споживачів. За заявами японської влади, поступова відмова від атомної енергії призведе до подорожчання одного кіловата електроенергії на 1 ієну.
Крім того, аварія на "Фукусімі-1" стала одним з головних чинників, які призвели до погіршення стану світової економіки і, зокрема, стали однією з причин виникнення економічних труднощів у ЄС.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас