G20 створила робочу групу з питання збільшення капіталу МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

G20 створила робочу групу з питання збільшення капіталу МВФ

Валюта
165
У рамках G20 сформована спеціальна робоча група, яка протягом 2012 року буде працювати щодо проблем міжнародної валютно-фінансової системи, і на першому етапі її завдання - знайти консенсус серед різних точок зору щодо масштабів і способів збільшення капіталу МВФ, повідомив заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак, передає РИА Новости.
МВФ заявив про необхідність збільшення своїх ресурсів на 500 мільярдів доларів, у тому числі за рахунок обіцянки європейських країн надати фонду приблизно 200 мільярдів доларів. Рішення прийнято у зв'язку з розрахунками фонду, згідно з якими загальносвітова потреба у фінансуванні в найближчі роки виявиться приблизно на рівні 1 трильйона доларів.
"МВФ залишається в центрі заходів, пов'язаних з подоланням боргових криз країн єврозони, фонду потрібні ресурси, і ці ресурси потрібно використовувати спільно з коштами, наданими самими європейцями тим країнам, які відчувають фінансові проблеми", - сказав Сторчак, який брав участь у зустрічі заступників міністрів фінансів країн G20. У 2012 році Мексика головує в цій організації.
За його словами, питання про збільшення фінансових ресурсів МВФ обговорювалося в контексті проблематики реформування міжнародної валютно-фінансової системи і в контексті врегулювання боргових проблем європейських країн. "Для того щоб розібратися у всій цій складній тематиці, МВФ підготував об'ємну, але закриту доповідь", - уточнив Сторчак.
Представники країн G20 обговорили можливі підходи до того, яким чином і в яких масштабах потрібно збільшити капітал МВФ, але остаточних рішень нема, крім рішення про створення спеціальної робочої групи, зазначив він. "Потрібен компроміс, робоча група спробує зняти існуючі розбіжності між європейськими та неєвропейськими країнами, причому протиріччя досить серйозні", - сказав Сторчак.
При цьому головним він вважає досягнуте розуміння глобального характеру наслідків неврегулювання боргових проблем зони євро. "Тут консенсус повний, і тепер багато чого залежатиме від того, наскільки вдасться переговорникам спонукати суверенів до зближення позицій", - додав чиновник російського Мінфіну.
Що стосується позиції Росії, то без російської згоди консенсус з цього питання не склався б, підкреслив Сторчак. "Президент Росії ще на саміті G20 в Каннах висловив точку зору про те, що ми готові брати участь у наданні економічної фінансової допомоги європейцям за умови наявності всеохоплюючої програми подолання фінансових проблем єврозони", - сказав заступник міністра фінансів.
За словами Сторчака, відразу оцінити глибину проблеми неможливо, тому прийнято рішення діяти поетапно. "Які справжні масштаби коштів, яких не вистачає європейцям, щоб своєчасно обслуговувати свої зобов'язання, ми не знаємо, не знаємо остаточно і те, як глибоко буде залучений приватний сектор у подолання боргових наслідків європейських держав, всі ці невідомі не дають поки можливості правильно оцінити масштаби лиха та участі неєвропейських країн у подоланні кризи", - додав він.
Однак головне розуміння необхідності участі в цьому процесі є. "Все-таки вперше в післявоєнній історії в глибокій кризі опинилися розвинені країни, а не країни, що розвиваються, більше того, вперше в історії суми, які називаються як необхідні для подолання наслідків боргової кризи, на порядок вищі, ніж ті кошти, які використовувалися для подолання боргових криз Латинської Америки, Росії або країн Азії", - підкреслив Сторчак.
За його оцінкою, у випадку з Росією взагалі могло вистачити 25 мільярдів доларів для вирішення проблем, а зараз мова йде про цифри на порядок вищі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас