ЄС зможе штрафувати країни за порушення бюджетного договору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС зможе штрафувати країни за порушення бюджетного договору

Казна та Політика
129
Вищий суд Євросоюзу зможе накладати штрафи на держави, що не прийняли правила збалансованого бюджету в конституції, йдеться в останньому варіанті договору про бюджетну дисципліну ЄС.
Розмір штрафу може скласти до 0,1% ВВП, передає Взгляд.ру на Reuters.
Договір бюджетної дисципліни став останньою спробою Євросоюзу відновити довіру ринків до державних фінансів країн блоку, зокрема, до 17 країн-учасниць єврозони. Договір можуть підписати всі країни ЄС, окрім Великобританії.
Згідно з договором, всі країни, які його підписали, повинні протягом року внести поправку в конституцію або рівнозначний нормативно-правовий акт, що обмежує структурний дефіцит бюджету рівнем 0,5 ВВП.
У разі невиконання вимог, запускається автоматичне коректування.
У початковій версії договору передбачалося, що країни ЄС зможуть подавати скаргу одна на одну в Європейський суд за наявності сумнівів у тому, що якась з країн внесла поправку про правила збалансованого бюджету у вищий законодавчий акт.
Однак в останній версії договору, яку, ймовірно, наступного тижня обговорять міністри фінансів ЄС, а потім і лідери ЄС на саміті 30 січня, йдеться, що країни, які ігнорують постанову суду про прийняття "золотого правила", будуть оштрафовані.
"Якщо суд виявить, що учасник договору не виконав його постанов, суд може накласти великий штраф відповідно до обставин, який при цьому не повинен перевищувати 0,1% ВВП", - йдеться в останньому варіанті договору про бюджетну дисципліну ЄС.
Кошти, які країна виплатить як штраф, підуть на збільшення ресурсів європейського механізму фінансової стабільності - постійного стабфонду єврозони, який почне діяти в липні.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас