"Сирна війна" загрожує занапастити молочну галузь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Сирна війна" загрожує занапастити молочну галузь

2310
Погрози росіян виключити зі свого раціону український сир несподівано підтримали білоруси і казахи, причому в список опальних продуктів можуть потрапити й інші молочні вироби, зокрема, морозиво. Наші виробники вже підраховують втрати, і вони можуть виявитися значними. Наслідки "молочних війн" загрожують відбитися і на тваринниках.
Запліснявіла дружба
"Сирний" скандал, що спалахнув між Україною та Росією на початку цього року, набирає обертів. Нагадаємо, в середині січня головний санітар Росії Геннадій Онищенко звинуватив наших молочників в спробах нагодувати громадян сусідньої країни неякісним сиром, у виробництві якого, нібито, замість молочних жирів використовуються рослинні, зокрема, пальмова олія. Тоді вітчизняні чиновники угледіли в гучних заявах свого російського колеги не стільки реальну загрозу для українських експортерів сиру, скільки продовження словесної перепалки між аграрними відомствами держав.
Черговий випад російського "санітара" розцінили як хід у відповідь на вимогу українських державних мужів вибачитися за різку оцінку реформ нашої системи контролю якості продуктів харчування (після того, як повноваження передали ветеринарній службі, Онищенко пожартував, що Україна, очевидно, вважає своїх громадян тваринами). Пізніше, коли до аналізу ситуації підключилися політологи, в "сирних" звинуваченнях угледіли помсту росіян за незговірливість України в газовому питанні. Але вже на цьому тижні стало зрозуміло, що проблема насправді набагато глибша і вийти з цієї ситуації без втрат наші сировари навряд чи зможуть.
"Сирний" скандал між Україною і Росією набирає обертів
Несподівано сирна тема виявилася напрочуд резонансною: Союз харчових підприємств Санкт-Петербурга підтримав випади Росспоживнагляду і підтвердив, що згідно з його даними, злощасна пальмова олія в українському сирі дійсно є. Молочники не забули зазначити, що така рецептура шкодить не тільки шлункам росіян, а й їхньому бізнесу - адже українські постачальники, використовуючи дешеві технології, мають можливість демпінгувати. Претензії росіян підтримали і білоруси - зі звинуваченнями в експериментах з пальмовою олією на адресу наших сироварів виступило місцеве аграрне відомство. На цьому тлі спроби українських підприємств виправдатися (обілити репутацію спробували, зокрема, "Молочний альянс" і "Звенигородський сиркомбінат") тільки ще більше озлобили опонентів.
Важливо відзначити, що сир може виявитися далеко не єдиним молочним продуктом, що потрапив в немилість до сусідів. Митний союз заявив, що в 2012р. має намір змінити стандарти маркування морозива. З цієї категорії планується викреслити продукцію, при виробництві якої не використовується молочна сировина. Першими список покинуть сорбети і фруктовий лід, далі в "групі ризику" виробники, які зловживають рослинними жирами. На думку аналітика компанії ААА Марії Колесник, це рішення може практично повністю зупинити поставки наших холодних десертів у сусідню країну, тим більше, що регламенти для товарних кодів, за якими в РФ можна буде імпортувати "немолочні" десерти, ще не розроблені і коли вони з'являться - невідомо.
Молочна петля
Поки офіційної заборони на експорт українських сирів і морозива в країни Митного союзу немає. Але постачальники розповідають, що їхні російські, білоруські й казахські партнери різко скоротили закупівлі і відмовляються підписувати "довгограючі" контракти. Так що наші молочники вже підраховують втрати, а вони можуть виявитися чималими. За даними Марії Колесник, торік на зовнішніх ринках було реалізовано 66 тис. т з 179 тис. т виробленого в Україні сиру, причому 55тис. т (майже на $300 млн) з'їли росіяни. І замінити "апетитний" російський ринок нашим виробникам нічим. "Теоретично українські сири можна було б реалізовувати в азійських країнах, але розробкою цього напряму підприємства не займалися, орієнтуючись на ємний і надзвичайно привабливий російський роздріб. ЄС для нас поки закритий, тому що там дуже жорсткі вимоги до молочної сировини, виконати які наші тваринники поки не можуть", - резюмує Марія Колесник.
Схожа ситуація і з морозивом. За даними консалтингової компанії "Астарта Таніт", з експортних 3 тис. т холодних ласощів, майже 17% було поставлено до Росії і більше 22% в Казахстан. Саме ці ринки українські виробники морозива вважали найбільш пріоритетними та перспективними.
Зниження попиту на сировину з боку сироварів варто очікувати вже в найближчому майбутньому
Якщо проблеми з експортом морозива загрожують збитками виключно самим холодокомбінатам, то ситуація з сиром ризикує потягнути на дно всю молочну галузь. Не секрет, що саме сировари в останні роки були основними споживачами молочної сировини. А досить висока рентабельність цього бізнесу дозволяла їм диктувати ціни на молоко. За останній рік сировинні війни привели до збільшення закупівельних цін майже вдвічі - до 4 грн/л. Цей факт, нарешті, зробив продаж молока цікавим для тваринників. І хоча, за даними Держстату, молочне стадо в Україні продовжує скорочуватися (з 2, 7 тис. голів в 2010р до 2,6 тис. в 2011), деякі господарства все-таки почали нарощувати поголів'я. В результаті, вперше за останні роки, намітилася позитивна тенденція збільшення частки товарних ферм в загальному сировинному "банку", - говорить Марія Колесник.
Згідно з опитуванням, проведеним центром "Соціальний моніторинг" Українського інституту соціальних досліджень ім. О. Яременка, майже 40% учасників дослідження господарств у 2011р. збільшили поголів'я. Середня динаміка приросту склала майже 80 корів на господарство. Багато хто заявив про плани нарощувати стадо і цього року. Але не факт, що тваринники захочуть інвестувати в ферми в разі зниження закупівельних цін на молоко, яке при скороченні виробництва сирів неминуче.
За словами Марії Колесник, зниження попиту на сировину з боку сироварів варто очікувати вже в найближчому майбутньому, адже зараз їх склади вже і так затоварені "зайвою" продукцією, тому підприємства будуть скорочувати обсяги виробництва. Це може спричинити зниження закупівельних цін на молоко, як мінімум, на третину, - констатують в Українському клубі аграрного бізнесу. Як наслідок, темпи скорочення молочного поголів'я знову почнуть збільшуватися.
Тетяна Гармаш
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас