Азаров: Створення тристороннього консорціуму - єдиний шлях вирішення "газової" проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Створення тристороннього консорціуму - єдиний шлях вирішення "газової" проблеми

Енергетика
200
Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляє, що про жодні односторонні поступки країни у "газових" переговорах з Росією мови бути не може: єдиним шляхом вирішення цієї проблеми є створення тристороннього газового консорціуму.
"Та пропозиція, яка ще в 2004 році була розроблена урядом Януковича - створення тристороннього газотранспортного консорціуму, який би зняв з країни частину того величезного навантаження з підтримки тієї системи, є єдино можливою. Зараз, нарешті, ми наближаємося до фінішу, завершального етапу цих переговорів. Мені дуже хотілося б, щоб вони пройшли якомога швидше, тому що мені знайома реальна ситуація", - сказав він на прес-конференції "Підсумки роботи уряду в 2011 році" в п'ятницю.
"Так важко йдуть переговори, що ні президент, ні уряд не поступаються національними інтересами. Ні про які поступки односторонні взагалі мова не йде, тому настільки важко йдуть переговори", - сказав М. Азаров.
Як повідомлялося, Україна розраховує на досягнення домовленості про створення тристороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою.
За словами міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка, Україна не розглядає варіант продажу ГТС Російській Федерації, в тому числі за "білоруським сценарієм".
У рамках переговорів щодо створення тристороннього консорціуму Україна виходить з двох принципів: надання гарантій обсягів транзиту російського газу до Європи і залучення інвестицій від європейських міжнародних фінансових організацій для модернізації української ГТС.
Пропускна спроможність газотранспортної системи України, якою управляє ДК "Укртрансгаз", на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи 142,5 млрд куб. м, Молдову - 3,5 млрд куб. м.
Транзит природного газу по території України в країни Європи і СНД в 2011 році збільшився на 5,7%, в порівнянні з 2010 роком, - до 104 млрд 197,67 млн куб. м. Зокрема, транзит газу до Західної Європи в минулому році збільшився на 5,9% - до 101 млрд 98,13 млн куб. м, тоді як до країн СНД скоротився на 2,4% - до 3 млрд 99,54 млн куб. м.
"Укртрансгаз" в 2011 році також забезпечив транспортування природного газу для споживачів країни в обсязі 51 млрд 686,91 млн куб. м, що на 2,6% перевищує показник за 2010 рік.
ГТС "Укртрансгазу" складається з 72 компресорних станцій, 110 цехів і 1451 газорозподільної станції. Загальна протяжність газопроводів, які експлуатує компанія, становить 38,6 тис. км, у тому числі магістральних газопроводів - 22,2 тис. км, газопроводів-відведень - 16,4 тис. км.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас