Греція продовжила переговори з кредиторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція продовжила переговори з кредиторами

Казна та Політика
277
Спроби уникнути грецького дефолту продовжилися у п'ятницю в Афінах на двох фронтах - уряд веде переговори одночасно з "трійкою" міжнародних кредиторів і з приватними інвесторами, передає кореспондент РИА Новости.
Міністр фінансів Евангелос Венізелос зустрівся з інспекторами "трійки" (Єврокомісія, ЄЦБ і МВФ), що прибули в грецьку столицю, у п'ятницю вдень, далі його чекає зустріч з представниками приватних кредиторів, яким ЄС наказав обміняти грецькі облігації на нові з більш тривалим терміном погашення і дисконтом 50% від номіналу. Офіційні заяви за підсумками переговорів поки не робилися.
Програма списання боргу (PSI) повинна у разі "добровільної" участі кредиторів скоротити борг приблизно на 100 млрд євро, стабілізувавши динаміку його зростання. Після цього кредитори "трійки" обіцяють Греції 130 млрд євро нової кредитної підтримки на фінансування дефіциту бюджету, рекапіталізацію місцевих банків і фінансування PSI.
Греції буде проблематично добитися максимальної участі в операції з обміну боргу. Багато інвесторів, особливо банки і хедж-фонди, тримають не тільки грецькі облігації, а й кредитні дефолтні свопи (CDS) - "страховки" на випадок дефолту Греції. Таким чином, деякі інвестори отримають прибуток від дефолту Греції, а списання номінальної вартості боргу лише зафіксує їхні збитки. Проте грецька влада не відкидає можливість ухвалення закону, який за наявності певного кворуму інвесторів фактично змусить інших власників облігацій погодитися на списання. Подібний розвиток подій побічно підтримують в ЄС, побоюючись дестабілізації світової фінансової системи у випадку неконтрольованого дефолту Греції.
При цьому "трійка" кредиторів зумовила свою підтримку Афінам не тільки обміном боргу, а й виконанням всіх бюджетних зобов'язань. Як очікується, Афіни не вкладуться в багато разів переглянутий показник дефіциту бюджету на 2011 рік 9% ВВП. Також застопорилися або не були проведені багато реформ і антикризових заходів, включаючи лібералізацію ринку праці, скорочення числа зайнятих в держсекторі, приватизаційні угоди.
Найімовірніше, поганий стан державних фінансів вимагатиме нових скорочень витрат, які вже вкрай негативно впливають на економіку: за різними оцінками, ВВП країни скоротиться за підсумками 2011 року на 6-7%.
Крайнім терміном для реалізації PSI і нової кредитної угоди з ЄС вважається 20 березня, коли Греції потрібно погасити облігації на 14,5 млрд євро - цих грошей в уряду немає. Однак, враховуючи технічну складність операції з обміну боргу, домовленості з кредиторами насправді повинні бути укладені протягом найближчих тижнів і навіть днів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас