Казус Ландика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казус Ландика

Кримінал
4184
Ленінський районний суд засудив Романа Ландика до трьох років позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку на три роки. Одна з найбільш резонансних справ завершилася практично нічим. А жертва Ландика побоюється за свою безпеку. Втім, розслаблятися рано і самому Ландику.
Обличчя епохи
Роман Ландик став обличчям своєрідної "епохи мажорів". До побиття моделі Марії Коршунової він "засвітився" в українському інформаційному просторі лише раз - коли в пресу потрапили його фотографії на фоні новенького Бентлі. Втім, демонстрація надмірного багатства луганським депутатом міськради тоді сильного шуму в пресі не викликала. Пізніше стався гучний скандал за участю батька Романа - народного депутата Володимира Ландика з побиттям співробітника ДАІ. Здавалося б, сімейству Ландиків пора б вже бути обережнішим - адже скандал з Ландиком-старшим показав: далеко не все готові спустити можновладці своїм однопартійцям. Особливо, якщо ті не належать до верхівки якоїсь із впливових груп всередині Партії регіонів. "Луганські" зараз явно аутсайдери серед "регіоналів". Та й "цапи-відбувайли" під час судових процесів над опозиціонерами теж потрібні, щоб показати всю "неупередженість" влади. Тим більше, Партія регіонів вже на прикладі народного депутата Олега Калашникова показала, що терпіти у своїх лавах одіозних персонажів, які ганьблять політсилу, особливо якщо ті не мають підтримки впливових фігур, вона не буде. Все це Ландики не взяли до уваги.
Сам випадок Ландика-молодшого навряд чи можна назвати чимось незвичайним для сучасної України. Самоуправство місцевих "баронів" давно вже стало очевидним. Коршуновій ще пощастило: діти інших людей, наближених до влади, дозволяють собі й не таке. Деякі з українських "мажорів" вбивали й уникали відповідальності за це. Благо є батьки, які "відмажуть" чадо. Ландику не пощастило. Якби він вбив Коршунову в ДТП, ЗМІ пошуміли б, та й припинили. Але Ромі не пощастило: по-перше, в закладі, де він так героїчно "захищався" від Коршунової, була камера, відео з якої розбурхало всю інтернет-спільноту. По-друге, луганський депутат належав до політсили, яка була при владі, і в той же час стрімко втрачала популярність внаслідок своїх економічних і політичних дій. По-третє, в країні накопичилася критична маса невдоволених, в тому числі і серед журналістів. Та й опозиції те, що трапилося, було на руку. Фактично, з Ландиком сталося те ж, що і з "бютівцем" Віктором Лозинським. Він скоїв свій злочин не в той час. Здавалося б, рідна партія при владі. Однак є кілька "але": так, ПР при владі, але вона втрачає популярність, так, на місцевому рівні можна все "зам'яти", але ЗМІ вже взялися за справу, так - опозиція теж не дуже сильна, але вона об'єднується відносно даної справи. І влада змушена дати відмашку. Розслідування починається. Ландик і Лозинський - своєрідні "товариші по нещастю". Будь ПР в опозиції, чи було б до дій Роми стільки уваги? Навряд чи. Чи в багатьох людей в Україні на слуху ім'я Василя Слободяна? Але ж це місцевий депутат, який скоїв такий же злочин, як Ландик. Побита Слободяном дівчина потрапила до лікарні. Але де новини в пресі, детальне висвітлення процесу, громадський осуд нарешті? Просто Слободян - депутат від ВО "Свобода". А лаяти опозиціонерів нині не модно. Адже таким чином людину можуть запідозрити в симпатіях, а то й підтримці влади.
Хрестоматійність випадку Ландика ще й у тому, що він - збірний образ українського "мажора". Не маючи видатних особистих якостей, він проте став місцевим депутатом. Монолог Ландика в суді можна порівняти, мабуть, з монологом Бабакіна з фільму "АССА". Луганського депутата порівнювали вже і з російським олігархом Максимом Курочкіним. Хто міг вибрати таку людину? Тим більше, Ландик і його друзі, якщо вірити численним повідомленням в ЗМІ, буквально тримали в страху місцеве населення. Поведінка Ландика-молодшого в СІЗО не змінилася. Там він погрожував розправою заступнику начальника ізолятора. Та й на суді він нападав на Коршунову, яка і так постраждала. А його батько взагалі демонстрував презирство до дівчини, називаючи її "п'яною повією". Кілька разів Ландик на суді доводив Коршунову до сліз. Здавалося б, сторони пішли на мирову, Коршунова отримала компенсацію за подію.
Досить було Ландику проявити терпіння - і ганебний процес закінчився б швидко. Але замість цього потерпілу ображали, звинувачували в замаху на вбивство і погрожували. І ось тепер, людина, яка намагалася переховуватися від слідства, зухвало поводилася в СІЗО, погрожувала потерпілій, отримує такий вирок... Ось вже дійсно, Ландик - обличчя епохи "мажорів" в Україні. Потерпіла вже побоюється за свою безпеку. "Я і Дарина (Дарина Заєць - друга постраждала і подруга моделі) побоюємося за себе. З урахуванням усіх образ, сказаних на нашу адресу", - говорить Коршунова. Зате рада сім'я "героя", який повинен вийти на свободу. Втім, передчасно радіти Ландикові рано. Адже Рома встиг багато чого наговорити під час процесу.
Все тільки починається
Незважаючи на те, що процес проти Ландика-молодшого практично завершився, його сім'ї розслаблятися рано. Замість того, щоб вести себе тихіше води нижче трави під час процесу, Ландик-молодший розродився вражаючими одкровеннями. "Ви питаєте, хто це зробив? Всі прекрасно знаєте, це знає вся країна", - ділився Рома своїми міркуваннями щодо того, хто його "замовив". "Або ви не знаєте, хто народний депутат з Луганська чи хто у нас п'ята людина в країні за рангом влади... Якщо це запитують журналісти Луганська, хто це зробив, то я його не розумію, тому що ми всі в одному місті і ми всі знаємо - Єфремов. І знаємо до цього роботу, і знаємо його подальшу роботу", - розповідав він присутнім на суді. Але на цьому він не зупинився. "Я вам скажу далі, це ще добре, що я живий, а не там, де Кушнарьов. Адже через нього Єфремов пройшов по своїй кар'єрі", - заявив Ландик. Такі одкровення сина жахнули батька, який прекрасно розумів, що тепер у Партії регіонів у нього з'явився дуже могутній ворог. Сам Єфремов, втім, вельми стримано відреагував на звинувачення.
"Я можу відповісти наступне, що я дуже слабо знайомий з цією людиною. Я добре знаю його батька, і його батько вчора ввечері заявив, що це є нісенітницею і про те, що я точно ніякого відношення не маю до тих подій, які відбуваються", - заявив лідер фракції Партії регіонів у парламенті. "Я дуже жалкую про ті події, які сталися в Харкові, але я не брав у цих подіях жодної участі, і тому ці заяви - інсинуація і просто дурість", - підкреслив Єфремов. Але Ландик-молодший не вгамовувався. За його словами, Єфремов не тільки винен у смерті Кушнарьова, а й замахнувся на святе - президентське крісло. Єфремов практично відтіснив від керівництва державою Януковича і збирається стати прем'єр-міністром, а потім і президентом, запевняв Ландик-молодший вже в 2012 році.
Тоді ж він повідомив, що в Україні діє потужне злочинне угруповання, яке і винне в тому числі і в цьому судовому процесі. І якщо його не уб'ють, Ландик-молодший готовий у найближчі дні по телефону або через інтернет розповісти журналістам про це ОЗУ всю правду. Примітно, що в цій своїй промові Ландик сказав, що глава фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов перевіряв, чи немає у нього телефону в СІЗО. Навряд чи варто сподіватися, що конфлікт його сім'ї з Єфремовим вичерпаний. Більше того, після виходу Ландика-молодшого на свободу цей конфлікт може розгорітися з новою силою, особливо якщо перший знову розродиться черговими приголомшуючими одкровеннями. У політику шлях Ландику-молодшому вже закрито. Місцеві регіонали вже виключили його з партії.
Та й батькові Романа доведеться несолодко. "Подробности" вже не раз писали про те, яка боротьба йде в Партії регіонів за вплив, як старі партійці здають свої позиції молодим, але багатим і впливовим перебіжчикам з інших політсил або найближчому оточенню президента України. На майбутніх виборах список ПР буде набагато меншим - все-таки змінилася виборча система - і потрапити до нього буде набагато важче.
Навряд чи Ландику, чиє прізвище вже на слуху у більшості українців, в цьому списку знайдеться місце. А випускати такого депутата на мажоритарний округ для Партії регіонів, особливо в умовах падіння рейтингу, теж навряд чи хто зважиться. Більше того, враховуючи любов "регіоналів" до відкривання нових кримінальних справ, падіння рейтингу Партії регіонів, необхідність відволікання уваги від судового процесу над Юрієм Луценком, не виключено, що вирок Ландику-молодшому можуть і переглянути.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас