Металічний розрахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металічний розрахунок

Валюта
2789
Восени 2010-го вперше за сто років в Британії був зафіксований найвищий попит на монети з боку населення. За кілька днів листопада було розкуплено понад 5000 екземплярів із зображенням Джона Леннона, а місячний показник продажів Королівського монетного двору в чотири рази перевищив норму.
Такий інтерес жителів Туманного Альбіону невипадковий, адже останні кілька років інвестиції в золотий метал приносять гарний прибуток. Монети ж як інструмент інвестицій мають також нумізматичну цінність. А цінові стрибки світових валют і заяви глави Світового банку Роберта Зелліка про необхідність повернення до золотого стандарту лише підігріли інтерес до такого виду інвестицій.
Восени 2011-го дорогоцінними металами зацікавився і Національний банк України. Першим кроком була резонансна заява Сергія Арбузова про самостійний видобуток золота. На баланс регулятора було передано геологічне підприємство "Північгеологія", розвідані запаси золота якого оцінюються в 600 тонн. Вже в грудні парламент узаконив можливість золотодобування Нацбанком, а підприємство почало розробку Майського родовища в Одеській області.
Як заявляють в НБУ, основна мета - збільшити золоті резерви, зменшити залежність від американського долара і зміцнити гривню. Крім того, видобуток дозволить заощадити на карбуванні власних золотих монет, які, на думку регулятора, повинні залучити кошти населення в банківську систему країни.
Арбузов впевнений, що за допомогою нових золотих інструментів - інвестиційних монет і "золотих" сертифікатів - вдасться зібрати у населення близько $10 млрд. За оцінками НБУ, "під матрацами" українців сьогодні є $50-70 млрд., а щорічний попит на іноземну валюту становить близько $10 млрд.
Розрахунки голови НБУ цілком логічні: торік золото подолало історичний максимум, досягнувши $1920 за унцію, і лише ледачий не назвав його кращою інвестиційною ідеєю за всю історію людства. У світлі продовження європейських проблем не виключено, що нинішній рік також стане сприятливим для росту цін. Morgan Stanley і Barclays Capital вважають, що вже цього року унція золота досягне $2200, Goldman Sachs - $1940, а UBS - $2050. VAB Банк прогнозує на 2012-й зростання вартості золотої унції до $2000, відзначаючи щорічне збільшення попиту українців на метал.
Голова правління ОТП Банку Дмитро Зінков впевнений, що інтерес до золотих інвестицій українців збережеться і в поточному році. "Коливання навіть на одну копійку долара або євро викликають масову паніку серед населення. Що ж стосується золота, то тут багато хто розуміє, що в довгостроковій перспективі воно все одно буде зростати", - відзначає Зінков. Навіть падіння ціни жовтого металу в кінці 2011-го на 20% не викликало масового відтоку клієнтів.
Власні монети
Наприкінці минулого року НБУ презентував серію монет, присвячену фінальному турніру чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Чиновники розраховують, що монети будуть цікаві не лише українцям, але й іноземним туристам. Особливий інтерес має викликати півкілограмова золота монета номіналом 500 грн. Усього таких монет буде випущено до 500 шт., вартість кожної близько 350 тис. грн. Віце-прем'єр-міністр України Борис Колесников вже пообіцяв придбати одну з таких, пославшись на ексклюзивність золотої інвестиції. Аргументація проста: не кожній країні вдається виграти право на проведення європейської першості з футболу. Наприклад, СРСР свого часу не зміг.
Представники регулятора впевнені, що приклад з Колесникова візьмуть і інші чиновники. Для багатьох це стане питанням не стільки інвестицій, скільки престижу. У будь-якому випадку тільки на продажу найбільшої золотої монети Нацбанку вдасться залучити не менше 175 млн. грн. Проте це мала дещиця від запланованих 80 млрд. грн.
Тих українців, чиї потенційні інвестиції в монети обмежуються скромнішими сумами, НБУ буде залучати не лише золотими гривнями, а й грошима з срібла і зі сплаву міді, нікелю та цинку (нейзильберу). За словами банкірів, зараз Нацбанк збирає заявки, які монети і в якій кількості будуть цікаві фінустановам. Однак фінансистів більше хвилює питання, як НБУ планує регулювати маржу продажу монет. Адже чим вона буде вищою, тим інструмент буде менш привабливим для населення. І за якою процедурою і ціною, у випадку якихось непередбачених обставин і масового зворотного продажу монет банкам, Нацбанк буде здійснювати зворотний викуп монет у банкірів. Без вирішення цих питань банки не можуть однозначно визначити потенційний попит населення на українські монети. "Немає ніякої конкретики, процедура поки непрозора і незрозуміла для нас. Однак можливо, що питання купівлі монет у Нацбанку буде вирішене в примусовому порядку", - припустив голова правління однієї з банківських установ.
У той же час в НБУ роблять все, щоб зміцнити свій монетний курс. Зокрема, у зв'язку з прийняттям наприкінці минулого року Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з дорогоцінними металами за участю Національного банку України" всі монети зарубіжних монетних дворів будуть обкладатися податком на додану вартість, що автоматично піднімає їх ціну на 20% і знижує їх інвестиційну привабливість. Хоча, вважають банкіри, навіть якщо цей закон буде підписаний президентом, ніхто не може заборонити фізособам привозити іноземні монети з-за кордону. Що стосується попиту українців на іноземні монети, то, за словами заступника начальника управління торгівлі готівковими коштами та валютними цінностями банку "Хрещатик" Олексія Глаголюка, найбільшою популярністю користуються австралійські, новозеландські, британські та польські монети. А попит іноземців на українські монети поки досить низький. Глаголюк не впевнений, що інтерес до монет як інвестицій серед українців перевищить попит на дорогоцінні метали у зливках. "Зливки більш ліквідні і в Україні, і за її межами. Крім того, дисконт при продажу зливків становить 1-2%, а монет 5-10% - саме цей факт і може стримувати купівлю монет", - упевнений Глаголюк. На відміну від монет, в золоті зливки можна не лише інвестувати кошти, а й відкривати банківські рахунки в металах.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас