Ціни на газ в США впали до мінімуму за десятиліття і можуть продовжити зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на газ в США впали до мінімуму за десятиліття і можуть продовжити зниження

Енергетика
638
Вартість природного газу в США впала до мінімального рівня за десятиліття, і експерти очікують подальшого зниження цін у зв'язку з бумом у видобутку сланцевого газу, який змінив енергетичний ландшафт країни, пише газета Financial Times.
Газ подешевшав на 85% з 2005 року, коли був зафіксований рекордний рівень цін. Така ситуація може підтримати важку промисловість США, проте вона несприятлива для великих нафтових компаній, які витратили мільярди доларів за останні три роки на розробку родовищ газу в країні, зазначають експерти.
На торгах в Нью-Йорку в четвер ф'ючерси на газ подешевшали до $2,322 за 1 млн британських термальних одиниць (BTU, 28,26 кубометра) - мінімального рівня з лютого 2002 року. З початку 2012 року вартість газу впала вже на 22,3%.
Трейдери та аналітики очікують, що істотні запаси газу, зумовлені високими обсягами видобутку зі сланцевих порід, а також м'якою зимовою погодою в США позначаться на цінах. Більше того, попит буде знижуватися з настанням весни, і експерти попереджають, що ціна може опуститися нижче $1 за 1 млн BTU.
"Прогноз для цього ринку - негативний, - відзначає аналітик з газового сектору США Societe Generale Лоран Кі. - Поки ми не бачимо скорочення обсягів видобутку".
Сфера видобутку сланцевого газу викликала значний інтерес найбільших світових нафтових компаній. Так, Exxon Mobil в кінці 2009 року придбала XTO Energy, що працювала в цій сфері, за $31 млрд. Роком пізніше Royal Dutch Shell витратила $4,7 млрд на придбання компанії East Resiources, виробника сланцевого газу і власника ділянок в Техасі і Пенсільванії.
BHP Billiton в 2011 році купила за $12,1 млрд компанію Petrohawk, що дозволило їй отримати доступ до значних запасів газу в Техасі та Луїзіані.
Ці компанії заявляли, що їх інвестиції у видобуток сланцевого газу будуть беззбитковими при ціні на газ в $3-4 за 1 млн BTU. Таким чином, при поточному рівні цін ці інвестиції не виправдають себе.
Проте такі компанії, як, наприклад, Shell і BP, відзначають, що розглядають свої інвестиції в довгостроковій перспективі.
"Ми не концентруємося на щоденних коливаннях цін, а концентруємося на довгостроковій перспективі", - заявив представник однієї з європейських енергокомпаній, що має активи в сфері видобутку сланцевого газу в США.
Учасники ринку, однак, "зациклені на тому, коли ціни на газ досягнуть короткострокового дна", відзначають експерти Barclays Capital.
Слабкий попит на комунальне паливо підвищує ймовірність того, що підземні газосховища будуть забиті рекордною кількістю газу в кінці цієї зими, пише WSJ.
Експерти аналітичної компанії Bentek Energy минулого тижня попередили, що деякі переповнені газосховища будуть змушені випускати газ, що призведе до "різкого негативного впливу на ціни в березні".
Вартість газу в США в даний час становить третину від цін в Європі і шосту частину - від японських цін на газ, що становлять $15 за млн BTU.
Міністерство енергетики США заявило в четвер, що у разі збільшення обсягів експорту ціни на газ на внутрішньому ринку до 2018 року могли б бути на 54% вищими, ніж у випадку, якщо експорт не буде нарощуватися.
США вже експортують газ в невеликій кількості, головним чином, по трубопроводах до Канади і Мексики. Між тим, енергокомпанії хотіли б переробляти його в СПГ і експортувати в газовозах.
Виробники газу хотіли б експортувати близько 14 млрд кубометрів газу на добу, що становить приблизно 20% середньоденного обсягу видобутку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас