Фірташ відмовився від імпорту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ відмовився від імпорту

Енергетика
1916
Компанія Ostchem Group, підконтрольна бізнесмену Дмитру Фірташу, припинила закуповувати імпортний газ на кордоні, повідомляють "Укрновини" з посиланням на інформоване джерело. Мова йде про середньоазіатський газ, який ще в четвертому кварталі група купувала, за даними Держкомстату, по $412/1 тис. куб. м.
У самій компанії це питання не коментують. Очевидно, що така ціна енергоносія, що є сировиною, не влаштовує власника більшості хімактивів в Україні. Нинішні ціни на азотну групу добрив на світовому ринку не дозволяють розраховувати на прибуткову роботу. Так, наприклад, газова складова при виробництві тонни аміаку при нинішній ціні газу на кордоні перевищує $450, а експортна вартість продукту на умовах FOB, порт "Південний" становить $400-430.
Така економіка вказує на нерентабельність товарного аміаку. Поки що приносить прибуток при такій ціні газу карбамід - його газова собівартість дорівнює $273 на тонні при зовнішній ціні $380-390. На межі рентабельності - випуск аміачної селітри. Її газова собівартість становить близько $290 при експортній ціні $300-310/т. Такою була кон'юнктура на минулому тижні.
Природно, що Фірташу впору задуматись над альтернативними джерелами газопостачання. Російський аналог також не поліпшить економіку азотних підприємств, оскільки з січня на кордоні вартість російського палива перевищує середньоазійську ціну і становить $416/1 тис. куб. м. Залишається два варіанти. Перший: газ власний - наявні у RosUkrEnergo. Нагадаємо, його компанія відсудила у "Нафтогазу" в минулому році в обсязі 12 млрд. куб. м. І якщо ці обсяги ще не експортовані, то цих запасів вистачить підприємствам Ostchem Group на два роки. Свої потреби на 2012 р. компанія Фірташа раніше заявляла на рівні понад 6 млрд. куб. м.
Другий варіант - шукати газ внутрішнього видобутку або домовлятися про постачання російського газу, дешевшого. Принаймні, як варіант, згодиться і постачання готового аміаку з російських заводів. Нагадаємо, Дмитро Фірташ є співвласником россошанських "Міндобрив", які на початку кризи, в 2009 р., поставляли аміак сєверодонецькому "Азоту", а також черкаському. При нинішній вартості газу для російських підприємств - не більше $100/1 тис. куб. м - це справжня знахідка. Також завидною можливістю для бізнесмена була б купівля "ТольяттіАзоту", який качає аміак на експорт через Україну.
Вчора саме вщух скандал навколо відмови "Укрхімтрансаміаку" прокачувати аміак "ТольяттіАзот" - постачання відновлено. Збитки оцінені на рівні 600 млн. руб. Не виключено, що таким чином на підприємство чинила тиск українська сторона, щоб прискорити продаж активу росіянами Фірташу.
Не тільки Дмитро Фірташ відмовляється від дорогого газу. "Закачування російського газу з магістрального трубопроводу "Нафтогазом" скорочено втричі. Споживачі масово відмовляються від такого дорогого енергоносія, не потрібен він в таких обсягах і "Нафтогазу", - повідомило джерело в Міненерго. На питання про те, звідки ж промисловий сектор буде черпати блакитну енергію, він відповів: "З дров, вугілля, торфу". Очевидно, такий бойкот споживачів триватиме до досягнення більш низької ціни газу між Києвом і Москвою.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас