Країнам, що розвиваються, потрібно готуватися до найгіршого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країнам, що розвиваються, потрібно готуватися до найгіршого

Казна та Політика
843
Світовий банк рекомендує країнам, що розвиваються, розпочати планування на випадок можливого світового економічного спаду, як у 2008-2009 роках. Рецесія в єврозоні загрожує погіршити ситуацію і на ринках, що зростають, таких як Індія і Мексика, пише Вfm.ru.
Експерти Світового банку очікують значно сильніше, в порівнянні з літніми прогнозами, уповільнення глобального підйому в 2012 році, навіть якщо єврозона якось впорається з кризою. В організації зазначають, що доступ до ресурсів на фінансових ринках для країн євроблоку обмежений.
Зростання світової економіки в новому році оцінюється в 2,5% (проти червневого прогнозу 3,6%). Зростання світової економіки в новому році оцінюється в 2,5% (проти червневого прогнозу 3,6%). У єврозоні можливий спад на 0,3% проти раніше опублікованого прогнозу зростання на 1,8%. Оцінка зростання економіки США знижена з 2,9% до 2,2%.
Навіть якщо світ не скотиться в нову кризу, прогнози щодо ВВП в будь-якому випадку помітно знижені, в порівнянні з опублікованими в червні минулого року. Позначилася й та обставина, що деякі з ризиків, що намічалися тоді, вже матеріалізувалися.
"Європа, мабуть, вступила в рецесію, і в деяких найбільших країнах, що розвиваються, таких як Бразилія, Індія і меншою мірою Росія, ПАР і Туреччина, зростання сповільнилося", - передає Reuters коментар Світового банку.
Економіки, що розвиваються, будуть, як і раніше, випереджати багатші розвинені країни, але навіть для них прогноз теж переглянутий - до 5,4% в 2012 році і 6% в 2013 році. У червні наводилися оцінки 6,2% і 6,3% відповідно.
За словами головного макроекономіста банку Ендрю Бернса, країнам, що розвиваються, потрібно сподіватися на краще і готуватися до найгіршого. Говорячи про важливість планування всіх сценаріїв, він додав, що у випадку наростання кризи ніхто не опиниться осторонь.
Темпи зростання як в розвинених, так і в країнах, що розвиваються, можуть впасти не менше або навіть більше, ніж в 2008-2009 роках. При цьому оговтатися від нового спаду світової економіки буде набагато важче, оскільки у розвинених країн на сьогодні мало монетарних і бюджетно-податкових можливостей, щоб розірвати порочне коло потенційний економічних проблем. А ринки, що розвиваються, ще більш уразливі, ніж у 2008 році, через можливе скорочення потоків капіталу і зовнішньої торгівлі; крім того, запас капіталу в них сьогодні набагато менший.
Економісти також посилаються на невирішені проблеми боргу і дефіциту в Японії і США. Всі ці фактори можуть спровокувати несподівані економічні потрясіння.
На довершення до всього політична напруженість на Близькому Сході і в Північній Африці може призвести до порушення поставок на ринку нафти і таким чином завдати ще одного удару по світовій економіці. Хоча Європа йде до довгострокового вирішення своїх боргових проблем, ринки, як і раніше, нестабільні.
Експерти Світового банку не уточнюють ймовірності негативного сценарію і визнають, що країни, що розвиваються, мало що можуть зробити для його запобігання. Тим не менш, цим державам рекомендовано оцінити свою вразливість у разі кризи, яка може бути зокрема спровокована єврозоною.
"Спад в Європі та уповільнення підйому в країнах, що розвиваються, створюють ризик, що ці дві тенденції будуть взаємно посилюватися, приводячи до все більшого погіршення економічної ситуації", - говорять експерти.
На думку економістів, як і раніше, зберігається - нехай і обмежений на даний момент - ризик заморожування ринків капіталу і глобальної кризи, як в 2008 році після банкрутства Lehman Brothers.
Глава групи ВТБ Андрій Костін у недавньому інтерв'ю газеті The Wall Street Journal визнав, що російські компанії і загалом банківська система вже відчувають проблеми у зв'язку з кризою в Європі, кредитоспроможність російських компаній знизилася. Костін вважає, що в зв'язку з цим банківській системі Росії буде потрібен додатковий кредит Центробанку.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас