Охріменко: Новий Податковий кодекс стимулював перехід економіки в тінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Охріменко: Новий Податковий кодекс стимулював перехід економіки в тінь

Казна та Політика
1057
Податковий кодекс стимулював в 2011 році перехід економіки в тінь, як результат - зростання попиту на готівкову валюту, яка використовується для розрахунків у багатьох товарних схемах. Таку думку УНН висловив фінансовий аналітик Олександр Охріменко.
Як розповів аналітик, за підсумками 2011 року було куплено готівкової валюти на 13,4 млрд дол більше, ніж продано. "Це в 2,5 рази більше, ніж у 2010 році і, фактично, рекорд. Тільки в 2008 році нетто-купівля готівкової валюти була більше 14 млрд долл.", - підкреслив О. Охріменко.
За його словами, головний покупець готівкової валюти - це не населення, а тіньова економіка, чому, у свою чергу, посприяв і новий Податковий кодекс. "Частину валюти, дійсно, купило населення, але лише 2,1 млдр дол воно розмістило на банківські депозити за весь 2011 рік. Решта зберігається вдома", - розповів експерт.
За словами аналітика, серед населення та бізнесу зараз спостерігаються негативні девальваційні очікування відносно гривні. "Коли знецінюється російський рубль, падає курс євро, стабільність гривні виглядає дуже підозріло", - пояснив О. Охріменко.
Також фінансист звернув увагу на те, що для задоволення попиту на іноземну валюту і для того, щоб контролювати курс гривні, Нацбанк був змушений за вересень-грудень 2011 року витратити 6,4 млрд дол із золотовалютних резервів.
За словами О. Охріменка, швидше за все, попит на валюту і в 2012 році буде досить високим. "Є надія, що в 2012 році нетто-купівля готівкової валюти зменшиться хоча б до 8-10 млрд дол. Це частково послабило б тиск на золотовалютні резерви НБУ", - розповів експерт.
Є невелика надія, за словами аналітика, і на ЄВРО-2012. "Швидше за все, великого припливу валюти влітку очікувати не варто. Зараз головна надія на кредит в рублях від Росії і валютні ОВДП", - повідомив О. Охріменко.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас