Кудрін: Зростання світової економіки буде нижчим від прогнозу в 3,3% через другу хвилю кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: Зростання світової економіки буде нижчим від прогнозу в 3,3% через другу хвилю кризи

Казна та Політика
242
Зростання світової економіки в 2012 році буде нижчим від прогнозованих 3,3% через другу хвилю кризи, епіцентр якої припаде на зону євро, вважає колишній віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін. Про це йдеться в стенограмі виступу Кудріна на засіданні вченої ради Дагестанського державного університету, опублікованій в ніч на четвер на його сайті.
"2012 рік буде ще нижче для світового зростання, поки стоїть 3,3% (прогноз Міністерства економічного розвитку РФ). Вважаю, це оптимістичний прогноз, і він вже не відбудеться, тому що буквально останні два місяці ми є свідками початку розгортання другої хвилі світової кризи", - сказав він.
Кудрін припустив, що його епіцентр буде в єврозоні, оскільки боргова криза в першу чергу суттєво погіршить її перспективи і перспективи всього Євросоюзу.
"Загальний обсяг боргу у них підійшов до планки 100%, і її переходить. Це критична величина для цих країн по здатності обслуговувати борг", - зазначив колишній глава Мінфіну РФ, нагадавши, що в наступному році тільки одній Італії потрібно погасити 367 млрд євро, більше 20% ВВП за один рік.
"У звичайній ситуації країна бере новий борг на найближчі 10-15-20 років і погашає старий, рефінансує цей борг. Але в пік кризи джерело такого рефінансування - світовий ринок - не дасть ці гроші або дасть за такою ставкою, яка викличе ще більше щорічне збільшення видатків Італії", - вважає Кудрін.
Він зазначив, що інші країни, зокрема Греція, де після двох пакетів підтримки дійшли висновку, що потрібно списати 50% її боргу, Португалія, Іспанія, Ірландія перебувають не в дуже успішній ситуації.
"Якщо ця проблема торкнеться Італії - третьої за величиною економіки єврозони, якщо італійський борг виявиться нездійсненним і доведеться всім інвесторам, хто в цей борг вклав, списати частину боргів, це означає, що всі банки - усі, хто вкладали на своїх балансах, отримають на цю ж величину зниження свого капіталу", - заявив Кудрін. Таким чином, додав він, банки перестануть відповідати критеріям обслуговування населення, співвідношення активів і капіталу, і почнуть банкрутувати, або необхідно буде шукати додаткові ресурси в розмірі сотень мільярдів євро за різними оцінками.
"Євросоюз оголосив, що зараз потрібно терміново дати банкам близько 150-160 мільярдів євро для капіталізації, МВФ вважає - понад 300 мільярдів. Думаю, буде гірше. Питання: хто виділить ці ресурси для рекапіталізації банків та збереження на плаву провідних фінансових інститутів, які обслуговують населення, обслуговують підприємства, взяли в борг чиїсь гроші? Цей ланцюжок потім буде валитися, як доміно", - вважає Кудрін.
Тому, за його словами, зростання економіки в зоні євро прогнозується на наступний рік з урахуванням цих проблем 0,2-0,3%, що є "статистичною похибкою прогнозу", і, швидше за все, навіть цей прогноз буде знижений. "Таким чином, виявиться, що доходів для обслуговування боргу у держави і уряду у зв'язку з додатковим зниженням, поки ще не спрогнозованим до кінця, буде менше. І проблема виявиться ще більшою", - зазначив екс-міністр.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас