Ernst & Young: Цього року криза може поширитися на Східну Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ernst & Young: Цього року криза може поширитися на Східну Європу

Казна та Політика
852
У разі введення податку на фінансові операції розрив у державних фінансах ЄС може досягти 116 млрд євро, свідчить підготовлений Ernst & Young прогноз розвитку сектора фінансових послуг у зоні євро.
Як повідомили в компанії, незважаючи на заходи, вжиті Європейським центральним банком, питання платоспроможність залишиться в числі найбільш гострих в 2012 році.
Експерти звертають увагу на той факт, що прогноз обсягу кредитування в єврозоні значно знижений, що зумовить зростання конкуренції між фінансовими організаціями за залучення роздрібних депозитів, причому пов'язана з нею репатріація капіталу, мабуть, найсильніше позначиться на східноєвропейських країнах, що загрожує сповзанням деяких з них в рецесію.
Також у звіті аналізується підготовлений Європейською комісією огляд економічних наслідків введення податку на фінансові операції, в результаті якого робиться висновок про те, що передбачуване збільшення доходів на 37 млрд євро засноване на надто оптимістичних припущеннях.
При менш оптимістичних припущеннях щодо впливу податку на фінансові операції на обсяг торгівлі, при обліку зниження надходжень від інших податків і падіння ВВП на 1,76%, скорочення державних доходів складе 116 млрд євро.
Разом з тим, йдеться у звіті, незважаючи на нещодавно зроблену заяву Європейського центрального банку про виділення трирічних кредитів, проведений аналіз і зроблені на його основі прогнози вказують на те, що банки єврозони продовжуватимуть відчувати труднощі, викликані браком джерел фінансування.
Ernst & Young зазначає, що значне зниження прогнозу доступних кредитних ресурсів ставить під сумнів довгостроковий потенціал економічного зростання. Згідно з прогнозом зростання ВВП єврозони скоротиться в 2012-му до 0,2% в порівнянні з 1,6% в 2011 році.
Такий низький показник в умовах підвищення вартості кредитів дозволяє зробити прогноз про те, що сукупний обсяг кредитування в єврозоні знизиться на 0,9 відсотка в 2012 р., що є значним зменшенням порівняно з попереднім прогнозом про зростання на 1,2 відсотка.
У своєму звіті експерти вказують на загрозу поширення кризи на Східну Європу, оскільки скорочення доступності кредитних ресурсів продовжиться, прогнозується посилення фрагментації ринку і скорочення міжнародних потоків капіталу.
"Потреба банків єврозони в поповненні капіталу зумовить продовження тренду сучасного, пов'язаного з його репатріацією. Це викликає занепокоєння у східноєвропейських країнах, оскільки їх попит на кредитні ресурси на три чверті задовольняється за рахунок материнських організацій, розташованих в зоні євро", каже Енді Болдуін, керівник напрямку з надання консультаційних послуг організаціям фінансового сектора в країнах Європи, Близького Сходу, Африки і в Індії.
За його словами, вказаним материнським структурам треба уважно проаналізувати принципи стратегії на ринках, що розвиваються, оскільки вони ризикують поступитися місцем на цих ринках конкурентам з АТР та місцевим фінансовим організаціям.
"Сукупний обсяг вимог банків єврозони можна порівняти приблизно з 34 відсотками ВВП східноєвропейських країн. Масштабне скорочення кредитування може викликати рецесію в кількох східноєвропейських країнах. В найбільшій залежності від кредитування банками єврозони перебуває Чеська Республіка, проте їх місцеві дочірні компанії мають у своєму розпорядженні значні ресурси і не сильно залежать від кредитних ліній материнських організацій, тож наслідки скорочення кредитування повинні бути обмеженими", сказала Марі Дірон, яка брала участь як економічний радник у підготовці прогнозу розвитку сектора фінансових послуг у єврозоні.
За її словами, зниження обсягів кредитування буде мати значно більш важкі наслідки для Угорщини, де вже спостерігається стрімке зростання частки непрацюючих кредитів. Румунія і Болгарія, мабуть, зіткнуться з глибоким падінням кредитування через значну частку грецьких банків в їхніх фінансових секторах.
Енді відзначає також, що брак джерел фінансування у багатьох країнах змусить банки вести жорстку конкуренцію за залучення роздрібних депозитів. За прогнозом Ernst & Young ощадні інструменти будуть розглядатися як альтернатива інвестиційним інструментам, запропонованим на ринку.
Страхові компанії вже стикаються з труднощами при забезпеченні гарантованого доходу в умовах низьких процентних ставок, додає Болдуін, і робить висновок, що при зниженні прибутковості інвестиційних інструментів вони не зможуть контролювати свої витрати.
Перспективи в сфері управління активами не набагато кращі, говорить і при цьому Дірон відзначає, що ринок масових роздрібних інвестицій продовжує перебувати на етапі чистого відтоку та негативної прибутковості.
"Існує небезпека, що тривалий період негативної прибутковості може призвести до того, що чистий відтік продовжиться після 2012 р.: домогосподарства (роздрібні інвестори) будуть розміщувати наявні обмежені заощадження на банківських депозитах або використовувати їх для погашення боргу і не будуть вкладатися в альтернативні інвестиційні інструменти", - резюмує вона.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас