Регулятор тисне на масу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регулятор тисне на масу

Казна та Політика
1304
Погіршення зовнішньоекономічного середовища відбилося на обсягах грошової маси в Україні. У 2011 р. вона зросла лише до 682,7 млрд. грн., а обсяг монетарної бази за минулий рік - до 239,9 млрд. грн. Експерти відзначають, що подібна ситуація буде спостерігатися і в першому півріччі 2012
За інформацією Національного банку, в Україні грошова маса в 2011 р. збільшилася на 14,2%, монетарна база - на 6,3%. Для порівняння, в 2010 р. грошова маса в Україні збільшилася на 22,8% - до 597,8 млрд. грн., а монетарна база - на 15,8%, і склала 225,6 млрд. грн.
Цікавим залишається і той факт, що восени минулого року грошова база зменшувалася три місяці поспіль (у листопаді в порівнянні з вереснем - на 3,2 млрд. грн.). Що, як повідомляє НБУ, пов'язано зі скороченням готівки, випущеної в обіг на 2,3%, або на 4,8 млрд. грн. Аналогічно сповільнювався і темп приросту грошової маси (до 13,8% у листопаді в порівнянні з 15,7% у вересні 2011 р.). У грудні ж ситуація змінилася кардинально.
Основними причинами повільного зростання грошової маси в 2011 р. стали, як каже заступник голови правління ПУМБ з інвестиційного бізнесу Дмитро Юргенс, стримана кредитна політика банків і слабкий приплив валюти в країну. "У другій половині року українські банки були змушені скоректувати свою кредитну політику в зв'язку з ростом хвилювань на світових фінансових ринках і, відповідно, з ускладненням доступу до іноземного позикового капіталу. Внаслідок цього в обігу виявилося менше кредитних грошей, ніж передбачалося на початку року", - пояснює банкір.
Проблеми на світових фінансових ринках призвели до того, що потік валюти в Україну у вигляді позикових коштів та іноземних інвестицій виявився меншим, ніж прогнозувалося на початку року. Що також послабило попит на національну грошову одиницю, необхідну для обміну.
Помірні темпи зростання грошових агрегатів пов'язані з посиленням монетарної політики НБУ, посиленням девальваційних тенденцій. Зокрема, різке зростання попиту на долар з боку населення негативно вплинуло на обсяг готівкової гривні в обігу.
Нагадаємо, як вже повідомлялося раніше, на початку року Нацбанк прогнозував зростання грошової маси в 2011 р. - на 18-22%, а монетарної бази - на 14-18%. Проблеми з точністю прогнозів НБУ, як пояснює аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець, пов'язані з погіршенням ситуації у фінансовому секторі, що змусило НБУ радикально звузити ліквідність, щоб утримати гривню.
Значне ж збільшення обсягів монетарних агрегатів у грудні є сезонним явищем, і пов'язане, як зазначає начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб, з активізацією бюджетних витрат в кінці року. (Новорічні свята активізують торгівлю, під яку вивільняються кошти, в тому числі і ті, що були у валюті, - інтервенції НБУ за грудень позитивні, на відміну від осінніх місяців.).
"Також на прискорення темпів приросту монетарних агрегатів у грудні 2011 р. вплинуло і деяке пом'якшення монетарної політики Нацбанку (зокрема, обсяг операцій рефінансування НБУ в грудні зріс до 11 млрд. грн., порівняно з 4,2 млрд. грн . і 7,6 млрд. грн. в жовтні та листопаді відповідно) і зниження кредитної активності банків, яке спостерігається в останні кілька місяців на тлі значних проблем з ліквідністю", - говорить банкір.
Втім, незважаючи на те, що, як зазначає Дмитро Юргенс, інфляція в Україні має переважно немонетарну природу, слабке зростання грошових агрегатів все ж мало стримуючий вплив на підсумковий показник індексу споживчих цін в минулому році, який, до слова, виявився рекордно низьким за останні дев'ять років.
Швидше за все, за словами співрозмовників, зростання грошових агрегатів буде залишатися помірним і в першій половині 2012 р. збережеться і динаміка, яка була в другій половині 2011 р. Подальша ситуація залежатиме від стану світових фінансових ринків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас